Nie wyobrażasz sobie śniadania bez jajecznicy? Lubisz ten posiłek i niekoniecznie chciałbyś z niego rezygnować? Już nie musisz zastanawiać się, czym zastąpić jajka, ponieważ tofu świetnie nada się do tej roli. Dzięki niemu można stworzyć tofucznicę, którą uwielbiają nie tylko roślinożercy. Jeśli dodatkowo dodasz do niej czarną sól, która znana jest ze swojego "jajecznego" smaku, możesz niemalże nie odróżnić tego dania od oryginału. Jak ją przygotować? Odsączone tofu rozgnieć w rękach i wrzuć na rozgrzany olej. Dodaj przyprawy (np. szczyptę kurkumy dla żółtego zabarwienia), wcześniej wspomnianą sól i gotowe!
Jeśli natomiast zastanawiasz się, czym zastąpić jajka w cieście, z pomocą nadciąga banan. Ten zwykły owoc rozgnieciony widelcem idealnie sprawdzi się w roli roślinnego zamiennika. Wystarczy, że wymieszasz go z pozostałymi składnikami (np. mąką, cukrem, olejem, kakao itp.). Z takiej masy z powodzeniem upieczesz pyszne ciasto na niedzielny stół lub stworzysz naleśniki, które idealnie nadadzą się na śniadanie.
A może masz ochotę przygotować coś słodkiego i głowisz się nad tym, czym zastąpić jajka w plackach? Wbrew pozorom wcale nie jest to takie trudne, a rozwiązanie najprawdopodobniej masz w swojej szafce kuchennej. To skrobia ziemniaczana, która doda ciastom sprężystości. Zazwyczaj przyjmuje się, że dwie łyżki białego proszku zastępują jedno jajko. Jeśli jednak nie chcesz eksperymentować, poszukaj przepisu, w którym domyślnie autor zaleca wykorzystanie skrobi.
W wegańskiej kuchni panierka przyda Ci się nie raz. Będziesz jej potrzebować do stworzenia roślinnego schabowego, przygotowania chrupiącego tofu czy dania imitującego rybę. Zatem, czym zastąpić jajka w panierce? W tej rośli świetnie sprawdzi się znana Ci mąką pszenna. Aby stworzyć aromatyczną panierkę, wystarczy wymieszać biały proszek z wodą oraz ulubionymi przyprawami. Taki roztwór będzie odpowiednio lepki, dzięki czemu pozwoli Ci uzyskać przepyszną, wegańską potrawę.
Jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub planujesz na taką przejść, prawdopodobnie w Twoim jadłospisie pojawi się dużo strączków, w tym ciecierzyca. Niezależnie, czy postawisz na gotowy produkt z puszki lub słoika, czy też postanowisz samodzielnie ugotować groch, pozostanie Ci z tego produktu woda. To aquafaba, czyli płyn, który jest w stanie idealnie zastąpić jajka podczas przygotowania bezy! Wystarczy, że ubijesz ją z dodatkiem cukru, wrzucisz do piekarnika i gotowe! Możesz zajadać ją w połączeniu z ciastem lub solo.
Na koniec dowiesz się, czym zastąpić jajka w naleśnikach. W tym przypadku odpowiedź jest najprostsza, ponieważ możesz zupełnie wyeliminować je z przepisu. Jeśli nie jesteś szczególnie wrażliwy na smaki, prawdopodobnie nawet nie zauważysz ich braku. Wystarczy, że sięgniesz po odpowiednie proporcje wody gazowanej, oleju, mąki pszennej oraz soli, aby stworzyć smaczne i odpowiednio elastyczne naleśniki bez grama produktów zwierzęcych. Doskonale sprawdzą się zarówno w wersji na słodko, jak i na słono.