Kremowy i łagodny w smaku - właśnie taki jest serek mascarpone, który zyskał sobie szerokie grono zwolenników na całym świecie. Jest to typ sera twarogowego, który w kuchni sprawdza się doskonale. To właśnie serek mascarpone może być dodany do sosów, wypieków czy nawet i zup. Z tego też względu może się wydawać, że nie da się go zastąpić żadnym innym produktem spożywczym. Okazuje się jednak, że w naszej lodówce można znaleźć kilka, oryginalnych zamienników dla mascarpone, które również świetnie się sprawdzą!
Czym zastąpić mascarpone? To pytanie zadaje sobie każdy, w momencie, kiedy serek ten niezbędny jest do wykończenia dania. Z pewnością warto zwrócić tu uwagę na to, że substytut tego serka musi odznaczać się podobnymi walorami. Szukając odpowiedzi na pytanie: czym można zastąpić mascarpone? trzeba skupić się na tym, do jakiego dania chcemy ten serek wykorzystać.
Jeśli przygotowujemy bitą śmietanę, a okazało się, że w naszej lodówce brakuje serka mascarpone, wówczas jako zamiennik możemy wykorzystać klasyczny jogurt grecki. Dlaczego? Otóż przede wszystkim z uwagi na zbliżoną konsystencję obu produktów. Faktem jest jednak to, że jogurt grecki ma odmienny smak - nie jest on słodki, a lekko kwaśny. W takiej sytuacji, przed ubijaniem śmietany, warto dodać do niego odrobinę cukru!
W przypadku ciast i wypieków, zastąpienie serka mascarpone innym produktem spożywczym również jest możliwe! Można chociażby skorzystać z włoskiego sera ricotta, który ma zbliżoną konsystencję, aczkolwiek jest ona nieco "ziarnista". Jeśli wydaje się to problemem, wówczas można skorzystać z:
Trzeba pamiętać, że mascarpone ma lekko słodki smak, więc do powyższych produktów, trzeba oddać odrobinę cukru.
Czym można zastąpić mascarpone, by uzyskać podobną konsystencję bez większego wysiłku? Otóż warto zauważyć, że o ile znajdziemy produkty o podobnej konsystencji, to jednak znalezienie ich o takim samym smaku jak mascarpone, może być problematyczne. Serek ten wyróżnia się wyjątkowymi walorami pod tym względem, co trzeba mieć na uwadze. Niezależnie od tego, jaki substytut wybraliśmy, powinniśmy liczyć się z koniecznością dodania do niego odrobinę słodyczy. Jeśli nie przepadamy za białym cukrem, możemy zdecydować się na miód bądź zdrowe i naturalne słodziki. Dzięki nim każdy zamiennik nabierze wyjątkowego smaku, zbliżonego do oryginału.