Jednym ze sprawdzonych pomysłów na zastąpienie papieru do pieczenia jest zastosowanie bułki tartej i masła. Wystarczy tylko nasmarować nimi brytfannę, dzięki czemu wypieki nie będą przywierać. Właśnie z takiego sposobu korzystano, gdy papier do pieczenia nie był jeszcze aż tak popularny.
Z pomocą masła i bułki tartej z łatwością przygotujemy większość domowych świątecznych wypieków. Jednym z nich może być orzechowiec, czyli treściwe pyszne ciasto składające się z trzech warstw. Ciasto, Budyń o smaku waniliowym WINIARY, z którego wykonamy krem, oraz orzechowa polewa tworzą idealną kompozycję. Przepis na orzechowca nie jest skomplikowany, choć wymaga poświęcenia odrobiny czasu.
Co użyć zamiast papieru do pieczenia, jeśli nie dysponujemy bułką tartą? Jedną ze sprawdzonych propozycji jest zastosowanie zwyczajnej folii aluminiowej. Decydując się na takie rozwiązanie należy pamiętać tylko o jednym. Gdy wykładamy foremkę lub brytfannę folią, jej błyszcząca strona powinna stykać się z ciastem, ponieważ lepiej zatrzymuje ciepło.
Korzystając z folii z łatwością zrealizujemy między innymi przepis na makowiec zawijany. W wielu polskich domach trudno wyobrazić sobie święta bez tego tradycyjnego wypieku.
W niektórych przypadkach papier do pieczenia możemy zastąpić także papierem śniadaniowym. Jednak aby wypieki nie przywarły do formy lub blachy, musi on zostać odpowiednio natłuszczony. W tej roli sprawdzić powinny się między innymi margaryna lub masło, ewentualnie olej, który należy rozprowadzić po blasze pędzelkiem. Niezwykle istotne będzie równomierne rozprowadzenie tłuszczu, bo w przeciwnym razie ciasto może piec się nierówno i ostatecznie – przypalić.
Takie rozwiązanie z pewnością będzie wystarczające do pieczenia ciasteczek. Jedną z ciekawszych propozycji stanowi przepis na miękkie pierniczki. Ich pieczenie trwa najwyżej kwadrans, dlatego szansa, że coś pójdzie nie tak przez brak papieru do pieczenia jest minimalna.
Ciekawą alternatywę dla pierników stanowią świąteczne ciasteczka korzenne. Przepis jest niezwykle prosty, a do jego realizacji wystarczą mąka, masło, jajka, cukier, miód, soda oczyszczona oraz aromatyczna przyprawa korzenna, bez której świąteczne wypieki nie mogą się obejść. Za sprawą pieczonych ciasteczek w domu unosić się będzie prawdziwy bożonarodzeniowy zapach, przypominający, że Wigilia tuż-tuż.
Zdarza się jednak, że pod ręką nie mamy niczego, co mogłoby spełnić tę samą rolę co papier do pieczenia. Czym zastąpić papier w takiej sytuacji? Rozwiązaniem może być rezygnacja z pieczenia i przygotowanie słodkości, które nie wymagają obróbki termicznej w piekarniku. Zdecydowanie rekomendujemy tutaj słodki blok czekoladowy.