Najzdrowszy i najlepszy jest świeży szpinak. Obecnie możemy kupić go niemal we wszystkich supermarketach. Bardzo dobrze sprawdzi się jako baza do świeżych sałatek na przykład z pomidorami, oliwkami, fetą czy mozzarellą. Jest również doskonałym dodatkiem do owocowych i warzywnych koktajli. Słodkie dodatki znakomicie podkreślą jego smak! A co ze szpinakiem mrożonym? Nie należy rozmrażać go w opakowaniu. Lepszą opcją jest rozpuszczenie go na patelni z odrobiną masła i wody. Gdy woda odparuje, możemy dodać do niego ulubione przyprawy, śmietanę lub serek mascarpone – wszystko zależy od przepisu.
Przygotowując szpinak, nie można zapomnieć o aromatycznych przyprawach. W przeciwnym wypadku będzie mdły i bez smaku. Bardzo dobrze komponuje się z solą, białym pieprzem, czosnkiem, cebulą i gałką muszkatołową. Jeżeli używamy świeżego szpinaku, możemy pozbyć się ogonków, jednak nie jest to konieczne. Szpinak można przyrządzić na kilka sposobów. Jednym z nich jest gotowanie na parze, wówczas będziemy mieli wpływ na to, w jakim stopniu zmięknie. Jest to lepsze rozwiązanie niż tradycyjne gotowanie na wodzie, gdy można łatwo rozgotować liście. Kolejnym sposobem przygotowania jest duszony szpinak. Przepis jest bardzo prosty. Najlepiej smakuje przyrządzony na maśle z przyprawami – pieprzem, solą, gałką muszkatołową, czosnkiem. Należy pamiętać, by nie przypalić liści, ponieważ staną się gorzkie (warto dodać odrobinę wody). Szpinak przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż liście zwiędną.
Szpinak mrożony, jak i świeży można przygotować na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów!
Szpinak jest doskonałym dodatkiem do makaronu, jak i delikatnego mięsa (np. kurczaka). Jak przyrządzić szpinak? W przepisie na kurczaka na zielono – ze szpinakiem wykorzystamy WINIARY POMYSŁ NA…kurczaka z pieczarkami. Należy rozprowadzić zawartość opakowania w 200 ml śmietanki. Filet i pieczarki kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na maśle. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodajemy szpinak, dusimy i mieszamy z gotowym sosem śmietanowym. Podajemy z ulubionym makaronem.
Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą to klasyka w najlepszym wydaniu. W pierwszej kolejności przygotowujemy naleśniki, mieszając kefir lub maślankę (400 ml) z mąką pszenną (1 szklanka), 2 jajkami, sodą oczyszczoną (0,5 łyżeczki) oraz szczyptą soli. Następnie przyrządzamy farsz. Należy podsmażyć szpinak na maśle z czosnkiem, ostudzić i połączyć z fetą. Do farszu dodajemy sos śmietanowy. Wystarczy połączyć Sos cztery sery Italia WINIARY ze śmietaną (12%) i dodać pieprz. Smażymy piersi kurczaka pokrojone w paski i dodajemy do farszu. Całość zawijamy w naleśniki i gotowe!