Tylko ile jesteśmy w stanie wytrzymać na jednej i tej samej zupie?
Na jednej i tej samie zupie długo nie wytrzymamy. Bo zupa kapuściana, choć można ją podczas diety jeść bez ograniczeń, nie zaspokoi zapotrzebowania naszego organizmu na wszystkie składniki odżywcze.
Na szczęście dieta kapuściana trwa tylko tydzień. Po upływie pierwszych dni stopniowo do diety wprowadzamy nowe składniki. A i w tych pierwszych dniach za każdym razem nasza zupa może wyglądać inaczej, bo do dyspozycji poza kapustą (białą i włoską) mamy takie warzywa, jak papryka, pomidory, brukselka, cukinia, cebula, seler naciowy. Wykluczone są jednak ziemniaki i warzywa strączkowe. Ale tydzień można bez nich wytrzymać.
Na pewno nie da się jednak zbyt długo wytrzymać bez odpowiedniej ilości składników odżywczych. Dlatego warto powtórzyć, że dieta powinna trwać tydzień. Jak również nie powinno się tej diety ponawiać szybciej, niż po kilku miesiącach. Ale nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby dietetyczna zupa kapuściana pojawiała się na naszych stołach równie często, co inne zupy.
Poza zupą kapuścianą, która stanowi podstawę diety kapuścianej, możemy jeść w umiarkowanej ilości świeże owoce (poza bananami, choć w jeden dzień są przewidziane i to w dużej ilości), warzywa surowe lub gotowane (poza ziemniakami i warzywami strączkowymi). Ale też nie codziennie, więc spójrzmy, jak wygląda każdy z siedmiu dni diety kapuścianej.
Dzień pierwszy
Zupa kapuściana bez ograniczeń
owoce (poza bananami)
Dzień drugi
Zupa kapuściana bez ograniczeń
warzywa surowe i gotowane (bez warzyw strączkowych, ziemniaków i kukurydzy)
Dzień trzeci
Zupa kapuściana bez ograniczeń
owoce (poza bananami) i warzywa (surowe, gotowane; poza ziemniakami, kukurydzą i warzywami strączkowymi)
Dzień czwarty
Zupa kapuściana bez ograniczeń
kilka sztuk bananów (niektóre źródła podają, że nawet 8)
Dzień piąty
Zupa kapuściana bez ograniczeń
20-30 dag chudego mięsa gotowanego lub duszonego bez użycia tłuszczu
6 pomidorów
Dzień szósty
Zupa kapuściana bez ograniczeń
20-30 dag chudego mięsa (jak w dniu poprzednim)
warzywa, najlepiej zielone (bez strączkowych)
Dzień siódmy
Zupa kapuściana bez ograniczeń
ryż brązowy
warzywa (przede wszystkim zielone, niskokaloryczne, bez warzyw strączkowych)
niesłodzone soki owocowe
W czasie diety kapuścianej należy pamiętać o spożywaniu dużej ilości wody. Do przygotowania zupy kapuścianej możemy wykorzystać wiele świetnych przypraw (szczególnie polecamy kurkumę, sprzyjającą smukłej sylwetce) i ziół, jednak należy całkowicie zrezygnować z soli.
Możemy się spodziewać spektakularnych efektów – w ciągu tygodnia stracimy kilka kilogramów, jednak głównie będzie to woda, a nie upragniony tłuszczyk. Ale uwaga – straty łatwo odrobić wracając do wcześniejszych nawyków żywieniowych.
Co zatem zrobić? Na pewno nie można przedłużyć diety kapuścianej, bo jest zbyt rygorystyczna i nie dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Pozostaje nam stopniowo wzbogacać dietę, rezygnując z potraw wysokokalorycznych, a przede wszystkim z fast foodów i nadmiaru słodyczy. Nie zaszkodzi też, a nawet wyjdzie nam na zdrowie, gdy (mniej lub bardziej) dietetyczna zupa kapuściana będzie się częściej pojawiać na naszych stołach. Przepis wkrótce na blogu, zaglądajcie. :)
Więcej o dietach i o tym, jak mają się do nich zupy, możesz poczytać w naszym dziale Zupy w dietach :)
Autor: Agata