Temat roślinnego stylu życia nierzadko łączy się z wątpliwościami czy ten model żywienia nie prowadzi do niedoborów pokarmowych oraz czy może mieć ewentualny negatywny wpływ na nasze zdrowie. Tu warto powiedzieć, że każda dieta, sposób odżywiania, nawet tzw. dieta standardowa (czyli niewykluczająca mięsa i produktów odzwierzęcych) również może być niedoborowa i prowadzić do wielu schorzeń i zaburzeń. Każda nieprawidłowo zbilansowana dieta będzie prowadzić do niedoborów w organizmie niezależnie od tego czy uwzględniamy w jadłospisie mięso, czy też nie. Warto jednak wziąć pod uwagę wszystkie prozdrowotne korzyści stosowania diety roślinnej.
Prawidłowo zbilansowana dieta roślinna może przynieść wiele zdrowotnych korzyści, np. zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego lub zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości i cukrzycy typu 2. Może też prowadzić do utrzymania prawidłowej masy ciała co obniża jednocześnie ryzyko wystąpienia różnych zaburzeń metabolicznych. Zalety zdrowotne diety roślinnej wynikają w głównej mierze z poniższych aspektów:
Prawidłowo zbilansowana oraz urozmaicona dieta roślinna może wywierać korzystny wpływ na nasze zdrowie. Korzyści zdrowotnych może być wiele. Należy jednak pamiętać, że podstawą jest właśnie prawidłowe zbilansowanie jadłospisu oraz świadomość, że musimy zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na wszystkie mikro- i makroelementy (jeśli nie poprzez dietę, to dzięki prawidłowej suplementacji). Wraz ze wzrostem popularności diety roślinnej, wzrasta również asortyment produktów - roślinnych zamienników mięsa dostępnych w sklepach, co bardzo często ułatwia i przyspiesza przygotowywanie posiłków.