Popsute ogórki nadają się do wyrzucenia. Przyczyną jest przedostanie się do nich bakterii lub grzybów.
Aby uniknąć takiej sytuacji należy stosować się do kilku zasad:
- Wybieraj ogórki świeże, dorodne i zdrowe, bez plamek czy uszkodzeń, gdyż nawet mała ilość pleśni spowoduje, że cały słoik będzie do wyrzucenia.
- Dokładnie oczyść i umyj warzywa bezpośrednio przed tym, jak trafią do słoika. Dzięki temu nie będą miały czasu zwiędnąć, sfermentować, czy spleśnieć.
- Używaj słoików w dobrej kondycji. Nie muszą być całkiem nowe, ale unikaj tych z uszkodzeniami zarówno szkła, jak i wieczka. Słoiki do przygotowania przetworów należy dokładnie umyć i wygotować.
- Jeżeli planujesz przechowywać gotowe ogórki przez dłuższy czas, poddaj je pasteryzacji. Na dnie głębokiego garnka połóż ściereczkę, na niej poustawiaj szczelnie zamknięte słoiki z ogórkami, tak by nie stykały się ze sobą, a następnie zalej chłodną wodą do ¾ wysokości słoików. Nakryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut. Zapasteryzowane słoiki będą miały charakterystycznie wklęsłe wieczka.
Sprawdź też nasz przepis na idealne ogórki kiszone!