Jest to też czas spotkań z bliskimi, najczęściej przy świątecznym stole uginającym się pod ciężarem mazurków, babek, zup, wędlin czy przygotowanych na różne sposoby jajek. W przeciwieństwie do Bożego Narodzenia Wielkanoc jest świętem ruchomym. Czy wiesz, od czego zależy data świąt wielkanocnych i co to właściwie oznacza?
Każdego roku Wielkanoc wypada w innym terminie. Raz jest to połowa marca, kiedy indziej koniec kwietnia. Od czego zależy data Wielkanocy? Otóż w IV w. n.e. podczas soboru nicejskiego ustalono, że Wielkanoc będzie obchodzona w najbliższą niedzielę po pierwszej pełni księżyca wypadającej po nadejściu wiosny. Należy przy tym pamiętać, że daty kościelnej pełni zostały wyznaczone w czasie soboru nicejskiego i nieco się różnią od tych astronomicznych. Oznacza to, że święto Zmartwychwstania Pańskiego może wypaść najwcześniej 22 marca, a najpóźniej 25 kwietnia. Tak więc to, kiedy są święta wielkanocne wciąż zależy od obliczeń astronomów, którzy żyli w odległych czasach.
Z obchodami świąt Zmartwychwstania Pańskiego związanych jest wiele zwyczajów ludowych, często mających swoje korzenie jeszcze w czasach słowiańskich. W zależności od regionu Polski sposób świętowania oraz przyrządzane dania są nieco odmienne. Niemniej jednak prawie zawsze przygotowujemy uroczyste śniadanie wielkanocne, z radością dekorujemy stosy barwnych pisanek i oczywiście skrapiamy swoich bliskich wodą w lany poniedziałek.
Rocznica Zmartwychwstania Pańskiego to czas, kiedy na stół trafiają różne potrawy wielkanocne, takie jak święconka, czyli odmiana białego barszczu wzbogacona dodatkiem wędzonych wędlin. Niezbędne są do niej gotowane na twardo jajka i oczywiście utarty korzeń chrzanu, nadający zupie wyjątkowego smaku i aromatu. Tradycyjnie do tej pysznej potrawy dodaje się odrobinę poświeconych wcześniej wędlin i jajek wyjętych z wielkanocnego koszyczka.
W niektórych regionach zamiast barszczu spożywa się żurek z białą kiełbasą, charakteryzujący się bardzo wyrazistym i lekko kwaskowatym smakiem. Oba rodzaje zup mają niemal te same składniki – białą kiełbasę, gotowane na twardo jajka oraz kawałki wędzonego boczku lub szynki. To właśnie wędzonki nadają świątecznej zupie wspaniałego smaku i unikalnego zapachu. W zależności od regionu w święconce może być więcej gotowanych jaj, wędzonej kiełbasy, boczku, warzyw, majeranku, pieprzu, zakwasu lub wielu innych przypraw.
Kiedy są święta wielkanocne, z radością spotykamy się z najbliższą rodziną. Spędzając wspólnie czas, chętnie dzielimy się różnymi opowieściami, przypominamy sobie dzieciństwo oraz lata spędzone razem. Siedząc wspólnie przy wielkanocnym stole, z chęcią podjadamy wędliny, sałatki czy słodkie ciasteczka.
A co najbardziej lubimy jeść w okresie wielkanocnym oprócz różnego rodzaju mięs i zup? Oczywiście jajka pod różnymi postaciami. Warto przygotować zatem pyszne jajka faszerowane szynką, delikatnym łososiem czy pachnącym szczypiorkiem. Dobrym pomysłem będzie też przyrządzenie sałatki na Wielkanoc, której głównym składnikiem będą gotowane warzywa połączone z przyprawami oraz odrobiną majonezu, takiego jak Majonez Dekoracyjny WINIARY.
Ciasta na Wielkanoc odróżniają się od tych pieczonych na co dzień składem, aromatem i wspaniałą warstwą słodkiej polewy. Pełne bakalii paschy, delikatne serniki, aromatyczne babki i ozdobne mazurki to świąteczne słodkości uwielbiane przez łasuchów. Podając te pyszne i proste w przygotowaniu dania wielkanocne, możemy mieć pewność, że wspomnienie świątecznego smaku na długo zostanie pamięci bliskich!