Największą popularnością wśród dodatków do barszczu cieszą się zazwyczaj uszka: z grzybami, kapustą, czasem ze szpinakiem.
O tym, jak zrobić idealne ciasto przeczytacie TUTAJ.
Agata przetestowała kilka różnych sposobów – tak, aby uzyskać ciasto niezawodne, z którego można także ulepić pierogi.
Bardziej egzotyczną alternatywę dla uszek stanowić mogą tortellini, które gotowe kupicie we włoskich delikatesach.
Pierogi to absolutna klasyka, bez których Świąt nie potrafi sobie wyobrazić większość Polaków. W każdej rodzinie znajdzie się zapewne pożółkły zeszyt z przepisami autorstwa babci. Wszystkim zagorzałym smakoszom pierogów, przypadną do gustu także te w nieco innej wersji, bo pieczone. Podpowiadamy zatem jak je przygotować: TUTAJ.
Są także domy, w których, jeśli podaje się barszcz to tylko z pasztecikami lub krokietami.
Nasze propozycje na te dodatki do barszczu to paszteciki drożdżowe z suszonymi grzybami lub klasyczne krokiety z kapustą i grzybami.
Do barszczu nadadzą się również puszyste, nadziewane bułeczki i ślimaczki.
Do wyboru: z farszem z kaszy gryczanej lub z grzybami.
Jeśli zależy nam na tym, aby zostawić sobie więcej miejsca na danie główne, a w ramach dodatku podać coś lżejszego, postawmy na grzanki lub paluchy z ciasta francuskiego. Chrupiące, idealne do przegryzienia!
A jak zrobić barszcz czerwony? Mamy na to wiele sposobów!
Ale wigilijny barszcz może też wcale nie być czerwony… Zobacz Wigilijny barszcz biały grzybowy
Autor: Ania