Dotychczas przedstawialiśmy już inspiracje na intrygujące domowe wody smakowe i mocno owocowe kompoty. Tym razem skupimy się na równie popularnym i orzeźwiającym napoju, jakim jest domowa lemoniada cytrynowa. Jak zrobić lemoniadę, która przyniesie ukojenie w upalne dni? Oto kilka sprawdzonych inspiracji!
Listę inspiracji zaczynamy oczywiście od najbardziej klasycznej propozycji. Domowa lemoniada cytrynowa zgodnie z nazwą to najpopularniejsza wersja tego wspaniałego napoju. Na 2 l wody mineralnej (można użyć także kranówki) przypada aż kilogram cytryn, co zapewni naprawdę intensywny smak. Cytryny należy sparzyć, przekroić na pół, a następnie wycisnąć z nich sok. Warto przecedzić go przez świtko, aby uniknąć nielubianych niespodzianek w postaci pestek. W tym czasie wodę mieszamy z cukrem albo mniej kaloryczne w wersji ze stewią. Teraz wystarczy połączyć sok z wodą i wymieszać. Lemoniada cytrynowa jest gotowa. Warto podawać ją z kostkami lodu, szczególnie w ciepłe dni.
Inną alternatywą dla cukru jest zastosowanie miodu. Tym razem najpierw przygotujemy syrop, zagotowując miód i wodę w garnuszku w proporcjach 1 do 1. Gdy syrop ostygnie, wystarczy dodać do niego sok z cytryny i wodę w ulubionych proporcjach. Lemoniada cytrynowa z miodem może stanowić bazę do przygotowania innych wersji tego popularnego napoju.
Chcąc się nawodnić, w upalne dni często sięgamy po arbuzy, które charakteryzują się wysoką zawartością wody. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby z owoców przygotować także lemoniadę. Jak zrobić lemoniadę z arbuza? To bardzo proste, pod warunkiem że dysponujemy blenderem lub końcówkę blendującą do miksera. Arbuza pozbawionego pestek należy pokroić w cząstki, a następnie zblendować na jednolitą masę. Teraz wystarczy jedynie dodać do niego wodę, cukier (lub jego odpowiednik) i sok z cytryny w dowolnych proporcjach. Lemoniada z arbuza również najlepiej smakuje z kostkami lodu i można ją udekorować plasterkami cytryny.
Przygotowując lemoniadę, warto skorzystać z sezonowych owoców. Na przełomie wiosny i lata doskonałym wyborem będzie lemoniada truskawkowa. Do jej przygotowania również potrzebny będzie blender, a pracę rozpoczynamy od zblendowania truskawek. Następnie do naczynia należy dodać sok z cytryny i wodę w ulubionych proporcjach i dosłodzić lemoniadę miodem, cukrem lub ulubionym słodzikiem. Lemoniada truskawkowa może być podawana z plasterkami cytryny, listkami mięty lub innymi dodatkami.
Lemoniada ogórkowa to dobry wybór dla miłośników nieco bardziej wytrawnych smaków. Ogórek może zostać pokrojony na mniejsze części, pozbawiony nasion i umieszczony w blenderze z odrobiną wody i cukrem. Po zblendowaniu lemoniadę warto przelać przez sito, by pozbyć się ewentualnych włókien ogórka. Na końcu dodajemy jedynie wodę, a w upalne dni kostki lodu.
Przedstawione inspiracje nie wyczerpują oczywiście tematu lemoniady. Kolejne wersje przygotowujemy podobnie do przedstawionych, w zależności od zastosowanych owoców. Niektóre z nich wymagają blendowania. Popularnością w upalne dni cieszą się między innymi lemoniada pomarańczowa, lemoniada ananasowa czy lemoniada imbirowa. W każdej wersji obowiązkowym składnikiem jest sok z cytryny lub limonki.