Do zrobienia naturalnej wody smakowej wykorzystaj owoce i świeże zioła, dzięki którym takie napoje będą smaczne i zdrowe. Dzisiaj jakość wody z kranu w większość miast jest coraz lepsza, zatem do wód smakowych możesz wykorzystać kranówkę.
Poniżej moje ulubione zestawy:
Woda ogórkowa - zblenduj cały obrany ogórek wraz z sokiem z połowy cytryny i wodą. Dodaj ulubione zioła jak listki mięty, werbeny czy estragonu (delikatny posmak anyżowy). Gotowy napój wstaw do lodówki. Proponuję przykryć dzbanek folią spożywczą, dzięki czemu woda nie przejdzie zapachami z lodówki. W gorące dni możesz dodatkowo wrzucić kilka kostek lodu.
Woda arbuzowa - zblenduj kilka plastrów arbuza (bez skóry i pestek) wraz z odrobiną wody i kilkoma listkami mięty. Skrop sokiem z limonki i również serwuj schłodzoną.
Jeśli nie lubisz pływających cząsteczek owoców, nie musisz blendować, możesz wodę tylko delikatnie wzbogacić poprzez dodanie ulubionych ziół i owoców i odstawienie na jakiś czas, najlepiej do lodówki. Polecam następujące zestawy, których możesz popróbować w zależności od sezonu i dostępność owoców i ziół: