Przygotowanie pasty od zera w domu jest czasochłonne, ale bardzo satysfakcjonujące. Chcąc własnoręcznie zrobić makaron fettuccine, musimy zaopatrzyć się w mąkę typu 0 (ewentualnie 650 lub 550), jajka i wałek lub maszynkę do makaronu. Mąkę należy ugniatać z jajkami tak długo, aż powstanie idealnie gładkie i jedwabiste ciasto. Ten etap może trwać nawet kilkadziesiąt minut. Ciasto odkładamy na chwilę i dajemy mu odpocząć pod ściereczką. Następnie kroimy na mniejsze części, a każdą z nich rozwałkowujemy lub przepuszczamy przez maszynkę. Światło powinno przez nie prześwitywać- oznacza to, że mają odpowiednią grubość. Ważne jest podsypywanie mąką! Dzięki temu płaty się nie skleją. Każdą rozwałkowaną część ciasta rolujemy z obu końców do środka, a następnie tniemy na kawałki o szerokości około 1 cm. Jeśli wszystko zostało przygotowane poprawnie, ruloniki po rozwinięciu nie sklejają się ze sobą. Wtedy są gotowe do gotowania, a my możemy wypróbować przepis na słynne fettuccine alfredo.
Potrawy z makaronem zawsze są szybkie i proste w przygotowaniu. Wspaniałe jest to, że na rynku jest dostępnych wiele rodzajów klusek- dzięki temu możemy uniknąć monotonii i powtarzalności w kuchni. Jeśli masz w szafce zalegający makaron fettuccine, przepisy przez nas przygotowane na pewno Cię zadowolą.
Jesień nie istnieje bez grzybów, dlatego ten przepis to idealny wybór dla wielbicieli tej pory roku. Dodatkowo jest niezwykle prosty i szybki, więc wykonanie go jest krótkie i nieproblematyczne. Wystarczy ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, a na patelni podsmażyć pokrojoną pierś z kurczaka i cebulę. Dodajemy posiekany czosnek, grzyby oraz sos pieczarkowy Winiary przygotowany tak, jak jest napisane z tyłu paczuszki. Wszystko mieszamy razem z ugotowanym makaronem i dekorujemy natką pietruszki. To bardzo prosty obiad, który idealnie nada się na zabiegane popołudnie.
Najpopularniejsze danie z rzymskim makaronem to fettuccine alfredo z kurczakiem. Rozpoczynamy je od ugotowania makaronu według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu, równocześnie z usmażeniem kurczaka na patelni z oliwą i masłem. Dorzucamy na nią przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodajemy śmietanę oraz sok z cytryny i doprowadzam do wrzenia, bez przerwy mieszając. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię, dodajemy parmezan, masło i sól. Staramy się, aby wszystko złączyło się w jedną, pyszną całość. Jeśli chodzi o fettuccine alfredo, przepis ten jest często urozmaicany. Przez to, że powędrował z Europy do USA, zaczęto dodawać do niego brokuły, krewetki i natkę pietruszki. Dzięki temu każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.
Włosi są zdania, że najsmaczniejszy makaron fettuccine to taki przygotowany bezpośrednio przed podaniem. Jest on łudząco podobny do tagiatelle i czasami nie sposób odróżnić od siebie te dwa rodzaje pasty. Nieśmiertelne danie kuchni z Półwyspu Apenińskiego, czyli fettuccine Alfredo, od lat zachwyca podniebienia i zdobywa miłośników. Zachęcamy do spróbowania tego przepisu, ponieważ naprawdę robi wrażenie. Miłego gotowania!