Figi są bardzo bogate w składniki mineralne i witaminy. Również suszone owoce nie są pozbawione swoich właściwości odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
Czy wiesz, że 100 g fig ma tyle samo wapnia, co szklanka mleka?
Figi mają mnóstwo wartościowych składników — zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Dzięki bogatej zawartości witamin i minerałów są polecane w trakcie diety — w tym diety cukrzycowej — mimo dość wysokiej kaloryczności.
Ze względu na wysoką zawartość błonnika i kaloryczność optymalną dzienną porcją fig są 2 - 3 owoce, świeże (74 kcal w 100 g) lub suszone (249 kcal w 100 g).
Zarówno świeże, jak i suszone owoce figi są bogatym źródłem składników. Warto wiedzieć, że pomimo nieco większej kaloryczności suszonych fig (w porównaniu do ich surowej wersji), suszona figa nadal pełna jest tych samych witamin i zachowuje swoje właściwości.
Wartości odżywcze, w jakie są bogate suszone figi, to przede wszystkim:
Figi są częstym składnikiem deserów dla cukrzyków. Ich IG (indeks glikemiczny) wynosi 55 w przypadku świeżych owoców i 62 w przypadku owoców suszonych. Oznacza to, że figa plasuje się w dolnej granicy produktów o średnim indeksie glikemicznym i może być spożywana przez osoby z cukrzycą.
To świetna wiadomość, ponieważ desery przygotowane z figi mogą być zarówno słodkie, jak i o wiele bardziej sycące i bogate w wartości odżywcze od typowych słodyczy. Jednocześnie nie powodują skoków poziomu cukru we krwi i naturalnie pomagają regulować poziom glukozy.
Jak jeść figi suszone? Do czego pasują?
Z suszonych fig można zrobić dżem lub ciasto, ale możliwości wykorzystania suszonych fig nie kończą się na deserach!