Wbrew pozorom doskonałą mrożoną kawę jak z kawiarni możemy przygotować w domowych warunkach. Jedną z lepszych propozycji jest frappe, czy mrożony napój pochodzący ze słonecznej Grecji. Tradycyjnie przygotowuje się ją z kawy rozpuszczalnej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać napar z ekspresu. Poza zaparzoną kawą, potrzebne będą zimne mleko, kostki lodu i cukier. Frappe można wzbogacić różnymi dodatkami. Doskonale w tej roli sprawdzą się lody, słodki smakowy syrop, ekstrakt z wanilii, bita śmietana czy sos karmelowy. Możliwości jest mnóstwo! Wszystko zależy od tego, czy akurat mamy ochotę na słodki deser czy bardziej wyrazistą, orzeźwiającą kawę. Czym wyróżnia się prawdziwe frappe? Powinno mieć charakterystyczną 5 centymetrową piankę, którą można zwieńczyć cynamonem lub odrobiną kakao.
Greckie frappe występuje w kilku odsłonach. Wyróżniamy kawę sketo (bez cukru), metrio (delikatnie słodzoną), glyko (bardzo słodką) oraz me gala (z mlekiem). W podstawowej wersji frappe składa się z kawy rozpuszczalnej, wody i kostek lodu. Jak zrobić kawę mrożoną? To bardzo proste! Wystarczy tylko zalać kawę wodą, zaparzyć i ostudzić. Następnie miksujemy do uzyskania piany, uzupełniamy wodą i dodajemy kostki lodu. Frappe serwuje się w wysokich, przezroczystych szklankach, co znacznie wpływa na estetykę jej podawania!
Bardziej popularną wersją kawy mrożonej jest dodanie zimnego mleka i cukru. Jak zrobić frappe w taki sposób? Będziemy potrzebować 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczek cukru, 4 łyżek wody, 100 ml mleka, 100 ml wody, kilku kostek lodu. Należy dodać do blendera kawę, cukier, 4 łyżki wody i zmiksować. Zamiast miksera można użyć shakera. Następnie wlewamy do kawy resztę wody, mleko i dodajemy kostki lodu.
Miłośnicy słodkich smaków mogą przygotować frappe z lodami waniliowymi. Wystarczy tylko wlać do blendera 40 ml zimnej kawy, 150 ml zimnego mleka, 1 gałkę lodów oraz kilka kostek lodu. Warto wcześniej upewnić się, czy blender może kruszyć lód. Gdy wszystkie składniki się połączą i powstanie piana, przelewamy kawę mrożoną do wysokiej szklanki i układamy na wierzchu gałkę lodów. Zamiast lodów można wykorzystać brązowy cukier, syrop karmelowy, bitą śmietanę lub posypać cynamonem czy kakao – apetycznie udekorowany deser z pewnością zrobi wrażenie.
Kawę mrożoną frappe często przyrządza się z ekspresu. Aby uzyskać mleczną, aksamitną pianę można wykorzystać spieniacz do mleka. Jak zrobić frappe, aby pianka prezentowała się nienagannie? Należy przygotować espresso i pozostawić do wystygnięcia. W blenderze miksujemy 150 ml mleka, kilka kostek lodu, zimne espresso i opcjonalnie cukier. Przygotowujemy mleczną piankę w spieniaczu i łączymy z kawą mrożoną. Jak spienić mleko w domu innymi sposobami? Można użyć zarówno spieniacza w ekspresie, elektrycznego lub tłokowego. Sprawdzi się również mikser ręczny, trzepaczka lub słoik z pokrywką. Tak przygotowany napój będzie słodki i mleczny, niczym deser. W wersji dla dorosłych można przyrządzić kawę z amaretto lub kawę z rumem. Natomiast kawę kokosową o egzotycznym smaku uzyskamy dodając mleko kokosowe. Możliwości jest bardzo dużo!