Często zastanawiamy się, czym jest frużelina z wiśni, widząc ją na półkach. Jest to nic innego jak kawałki owoców zatopione w żelu, przypominające konsystencją kisiel lub galaretkę, która jest w trakcie tężenia. Jest ona niezwykle powszechna- kupimy ją nie tylko w dużych supermarketach, ale także małych sklepach i sklepikach osiedlowych. Ważne jest, aby w składzie miała co najmniej 80% owoców. Występuje zasada „im więcej, tym lepiej”, ale tyczy się ona tylko zawartości głównego surowca- nie mówimy tutaj o ilości składników i polepszaczy smaków z tyłu opakowania. Im krótszy spis dodatków i konserwantów, tym lepiej.
Lista składników potrzebna do przygotowania przetworu, jakim jest frużelina jagodowa, jest krótka i prosta. Wystarczy pół kilograma owoców, 1-2 łyżki cukru (mniej lub więcej), sok z połowy cytryny i łyżka mąki ziemniaczanej. Na początku musimy podgotować nasz główny surowiec. Jeśli wybraliśmy mrożone jagody, powinno trwać to kilkanaście minut. Następnie dodajemy do nich cukier i sok z cytryny. Po ich rozpuszczeniu dokładamy płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, która wcześniej była rozprowadzona w niewielkiej ilości wody. Całość zagotowujemy przez minutę i odstawiamy z ognia. Te kilka kroków wystarczy, aby frużelina była gotowa. Dobrym pomysłem jest przechowywanie jej w słoiczkach, aby móc z niej korzystać w niezmienionej formie.
Frużelina nie różni się niczym od innych przetworów z cukrem. Wiele osób zastanawia się, jak zmniejszyć ilość zawartych w niej kalorii. Odpowiedź jest prosta - wystarczy zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem. Taka prosta zmiana spowoduje, że frużelina będzie dostępna dla jeszcze większej ilości osób.
Pyszny dodatek, jakim jest frużelina truskawkowa lub o innym smaku, jest świetnym urozmaiceniem podwieczorków. Często robi się również ją z wiśni, borówek, jagód czy malin. Ważne jest, aby w składzie miała jak największy procent owoców, a jak najmniejszy udział wszelkich polepszaczy smaku. Dobrym pomysłem jest własnoręczne przygotowanie wyrobu, jakim jest frużelina do tortu. Wtedy mamy pewność, co znajduje się w środku. Dodanie jej do ciast czy gofrów będzie świetnym wyborem. Smacznego!