Pasta paprykowa Gochujang przez wielu ludzi uznawana jest za narodową przyprawę Koreańczyków, ponieważ dodają ją oni do licznych dań. Przyprawa ta doskonale uzupełnia tradycyjne potrawy koreańskie, takie jak galbi, kimchi, bulgogi i wiele innych. Pastę tę można wykorzystać jako przyprawę do gulaszu, zup, marynowania mięsa lub kiszenia warzyw. Gochujang nadaje potrawom ciekawy, dalekowschodni smak. Dlatego też coraz chętniej pasta ta wykorzystywana jest także w połączeniu z kuchnią polską, ponieważ doskonale pasuje do tradycyjnych bitek, bigosu, gulaszu wołowego lub do marynowania mięsa na grilla.
Skład pasty Gochujang obejmuje bardzo dużą ilość ostrej papryki chili, dzięki czemu produkt ten charakteryzuje się wyrazistym i mocno pikantnym smakiem. Poza ostrą papryką w paście znajduje się także kleisty ryż oraz sfermentowana soja. Ze względu na wspomniany skład, pasta świetnie nadaje się do przygotowania sosu pomidorowo-paprykowego lub paprykowego będącego ważnym elementem licznych potraw.
Pasta chili Gochujang zawiera dużą ilość kapsaicyny, która zapewnia uczucie odświeżenia. Warto również zauważyć, że pasta Gochujang to cenne źródło licznych składników odżywczych, witamin oraz minerałów cennych dla ludzkiego organizmu. Wśród nich należy wymienić między innymi: witaminę B2, białko, witaminę C, żelazo, wapń, potas, beta-karoteny oraz wspomnianą wcześniej kapsaicynę. Poszczególne składniki pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Pasta Gochujang jest ważnym źródłem naturalnych enzymów i substancji, które przynoszą szereg korzyści zdrowotnych.
Wykorzystanie pasty jest proste i uniwersalne, dlatego coraz więcej osób stosuje Gochujang jako przyprawę. W przypadku polskiej kuchni pasta paprykowa najlepiej sprawdzi się w czasie marynowania mięsa na grilla. Może to być na przykład karkówka, sznycle lub pierś z kurczaka. Pastę warto połączyć z dobrej jakości olejem, czosnkiem, imbirem, sosem sojowym oraz odrobiną cukru. Wówczas mięso zyska ciekawy i orientalny smak, który z pewnością miło zaskoczy wymagające podniebienia. Pasta świetnie sprawdzi się także w przypadku przygotowywania sosu pomidorowego do leczo, gołąbków lub makaronu.
W kuchni warto eksperymentować, dlatego przekonaj się, do czego wykorzystać pastę Gochujang? Szybki i prosty przepis to makaron z pastą paprykową. W tym celu warto przygotować makaron sojowy, mięso z kurczaka lub wołowe, marchew oraz szalotkę. Pokrojone mięso należy marynować w paście z dodatkiem oleju, oliwy, cukru i sosu sojowego. Następnie należy je podsmażyć w woku oraz dodać cienko pokrojone warzywa. Na zakończenie całego procesu należy dodać wcześniej gotowany makaron. Po chwili danie jest gotowe. Po wyłożeniu na talerz warto je posypać ziarnami sezamu. Orientalna kuchnia może dostarczyć miłośnikom kulinariów wiele radości. Dlatego warto odkrywać nowe smaki!