Całe ryby jak łosoś, okoń morski, halibut, makrelę oraz filety możesz grillować bezpośrednio na ruszcie. Pamiętaj jednak o trzech zasadach:
Takie ryby w całości możesz też nafaszerować świeżymi lub suszonymi ziołami, cienkimi plasterkami cytryny, trawą cytrynową, doprawić solą, pieprzem i/lub ulubionymi przyprawami. Nafaszerowaną rybę jednak najlepiej grillować w specjalnym koszyczku, najczęściej w kształcie ryby, który można już kupić w większości marketów. Dzięki temu łatwiej ją obrócisz, skóra nie przywrze do kratki a farsz nie wypadnie.
Delikatne ryby oraz cienkie filety, mule, małe i średnie krewetki oraz małże Świętego Jakuba najlepiej grillować na specjalnej tacce aluminiowej. Dobrym pomysłem jest też zawinięcie w folię aluminiową, dzięki czemu ryby i owoce morza będą się równomiernie gotować i zostaną soczyste. Możesz wtedy dodać ulubione dodatki jak świeże zioła, pomidorki, masło, przyprawy, łyżkę białego wytrawnego wina itp.
Z krewetek możesz też zrobić szaszłyki na grilla, nadziać je na zmianę z warzywami na specjalne wykałaczki i grillować już bezpośrednio na ruszcie.