Menu na majówkę obejmuje zarówno klasyczne potrawy, jak i te mniej oczywiste. W większości przypadków dominuje mięso i wyroby wędliniarskie, które przygotowane w ten sposób są niezwykle smaczne i aromatyczne. Nic dziwnego, że przygotowując produkty na grilla, dominuje właśnie mięsiwo. Co zatem warto wybrać na ruszt?
Najciekawszą propozycją jest karkówka, która wymaga odpowiedniego przygotowania. Pokrojone mięso przyprawiamy wcześniej, aby się marynowało. Wystarczy piętnaście minut w lodówce. Zabieg ten sprawia, że mięso jest o wiele bardziej aromatyczne i kruche. Czerwona papryka, czarny pieprz, tymianek, cebula i czosnek to najlepszy zestaw przypraw, który zawsze się sprawdzi.
Klasyczną propozycją, jeśli chodzi o dania na ruszt, są grillowane polędwiczki. Mięso to również wymaga marynowania. W tym celu warto sięgnąć po czarny pieprz mielony, oliwę z oliwek, pieprz cytrynowy oraz suszone pomidory. To zestawienie nada mięsu nietypowy i lekki aromat, dzięki czemu będzie z pewnością jeszcze smaczniejsze. Polędwiczki, podobnie jak karkówka, potrzebują około piętnastu minut w lodówce.
Kiełbasa i wyroby wędliniarskie to nieodłączny element grillowania. Kiełbasa śląska, frankfurterki lub biała kiełbasa, to tylko część produktów, które najchętniej wybierane są do grillowania. Kiełbasa to produkt, który wymaga wyłącznie niewielkiego przyprawienia. Dzięki temu jej aromat staje się bardziej wyraźny. Wyroby te charakteryzuje ciekawy smak i prosta forma. Wystarczy niewielka ilość dodatków, aby posiłek był smaczny.
Sprawdzonym dodatkiem są również przekąski na grilla, które w atrakcyjny sposób mogą uzupełnić pozostałe dania główne. Jakie zatem produkty warto jeszcze wziąć pod uwagę? Doskonale sprawdzą się pomidory koktajlowe, pieczarki, szparagi, bakłażan, papryka, cukinia lub cebula. Tak przygotowane warzywa wyglądają bardzo apetycznie, a także świetnie smakują. Ciekawie komponują się z grillowanym serem pleśniowym, rybą, mięsem oraz wyrobami wędliniarskimi. Warto zauważyć, że grillowane warzywa stanowią ciekawy dodatek do licznych sałatek, będących w menu z okazji majówki.
Najlepsze dania na grilla na majówkę to również propozycje bezmięsne i rybne. W czasie grillowania warto sięgnąć po delikatne i bardzo smaczne ryby, mianowicie: pstrąga, łososia i rodzime gatunki. Przygotowaną wcześniej rybę należy doprawić solą, pieprzem cytrynowym lub czarnym. Przyprawy te warto uzupełnić o aromatyczne, świeże zioła oraz kawałek cytryny. Tak przygotowaną rybę należy zawinąć w folię aluminiową i położyć na ruszcie.
Mniej oczywistym wyborem są różnego rodzaju sery, które także sprawdzą się na grillu. Godnym uwagi produktem jest ser pleśniowy camembert, który wyróżnia się delikatnym środkiem i cienką skórką. Dzięki temu w czasie grillowania środek sera rozpuszcza się, zachowując tym samym pierwotną formę. Tak przygotowany ser warto podać ze świeżą i delikatną sałatką, przygotowaną choćby z sałaty, z delikatnym dressingiem. Co grillować? Dzisiejszy rynek oferuje szereg produktów, dlatego w czasie grillowania można eksperymentować!