Od wielu lat królową grilla jest kiełbasa, która po upieczeniu staje się aromatyczna, chrupiąca i nieprzyzwoicie smaczna. Wystarczy dodać do niej odrobinę keczupu lub musztardy, kromkę pieczywa i najprostsze danie mamy gotowe. Jednak grillować można również inne rodzaje mięs czy wyrobów garmażeryjnych: kaszankę, grube plastry boczku, skrzydełka i piersi drobiowe, filety rybne, steki wołowe oraz wieprzową karkówkę i polędwiczki. Świetnie również sprawdza się mięso mielone, z którego można przygotować znakomite szaszłyki lub burgery.
Na wspólne grillowanie przygotowania warto zacząć nieco wcześniej i zamarynować mięso, by nabrało odpowiedniego aromatu oraz kruchości. Mięso na grilla (karkówka, steki, piersi drobiowe) można pokroić na grube plastry i porządnie natrzeć ziołami, dzięki czemu marynata równomiernie wniknie w głąb każdego kawałka. Tuż przed położeniem mięsa na ruszt należy zetrzeć z niego większe fragmenty ziół i przypraw, ponieważ podczas grillowania będą się one przypalać, tworząc niesmaczną warstwę na powierzchni potrawy.
Aromatyczne mięso z rusztu najlepiej smakuje w towarzystwie warzyw surowych bądź krótko grillowanych. Do burgerów warto przygotować kolby kukurydzy z boczkiem i ziołami, której delikatną słodkość można wzbogacić, dodając zdecydowany w smaku sos (np. gęsty i aromatyczny Sos czosnkowy w słoiku WINIARY). Wyśmienitym dodatkiem do karkówki lub piersi drobiowej są grillowane zielone szparagi, zwłaszcza po owinięciu łodyg cienkimi plastrami wędzonego boczku. Wspaniale smakują także słodkie i chrupiące grillowane połówki papryki, plastry cukinii, talarki z bakłażana, kapelusze pieczarek, a także czosnek, który po ściągnięciu z rusztu zamienia się w aromatyczny krem.
Niezbędnym dodatkiem do grillowanych mięs są sałatki warzywne. Jedną z najpopularniejszych jest sałatka grecka, z dodatkiem sera feta, oliwek i charakterystycznego słodko-kwaśnego dressingu. Do pieczonych kiełbasek można przygotować także prostą sałatkę z sezonowych warzyw: pomidorów, rzodkiewki i kukurydzy konserwowej. Ich smak świetnie połączy dressing z majonezu, keczupu oraz przypraw.
Jeśli ze wspólnej uczty zostanie nam nieco grillowanych warzyw, warto z nich przygotować pyszną sałatkę z dodatkiem wyrazistego sosu czosnkowego. Można ją wzbogacić kawałkami pieczonego kurczaka oraz plastrów grillowanego sera halloumi, uzyskując w ten sposób pyszne i pełnowartościowe danie, doskonałe na lunch lub podwieczorek.
Grillowane mięsa, sery i warzywa wprost nie mogą się obejść bez sosów, które nie tylko nadają im soczystości, ale także unikalnego smaku. Warto przyrządzić kilka sosów o różnym smaku, dzięki czemu nasi goście będą mogli wybrać taki, który będzie im najbardziej pasował. Najczęściej do grilla przygotowywany jest klasyczny sos czosnkowy, doskonale podkreślający smak wszystkich mięs i warzyw. Drobiowe skrzydełka z chrupiącą skórką świetnie smakują w towarzystwie wyrazistego sosu serowego, przygotowywanego na bazie sera z niebieską pleśnią. Z kolei grillowana jagnięcina czy wieprzowina doskonale komponuje się z greckim tzatziki lub bardzo aromatycznym sosem paprykowo-rozmarynowym.
Roztopione na grillu sery to prawdziwy rarytas, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Warto położyć na ruszcie słone halloumi, pachnącego dymem oscypka czy cały camembert, którego wnętrze po upieczeniu jest płynne i delikatne w smaku. Sery warto piec na specjalnych tackach lub w folii aluminiowej, dzięki czemu nie spłyną z rusztu na rozżarzone węgle. Obok serów mogą się grillować kawałki pieczywa posmarowanego masłem czosnkowym lub przykrytego cienką warstwą żółtego sera. Takiego chrupiącego dodatku do mięsa czy sałatek nie odmówi sobie nawet największy niejadek na grillowej uczcie.