Groszek cukrowy to jedno z najsmaczniejszych warzyw, doceniane i uprawiane od tysięcy lat na terenie Chin oraz Indii. Warzywo trafiło do Europy w czasach średniowiecznych i od razu zdobyło serca ówczesnych władców. Groszek cukrowy jest jednoroczną rośliną raczej niewielkich rozmiarów. Pomiędzy liśćmi o jajowatym kształcie wyrastają mocno spłaszczone, intensywnie zielone strąki. To właśnie one są częścią jadalną rośliny. Ze względu na brak pergaminowej wyściółki w środku strąku, można je spożywać w całości i na surowo np. w formie przekąski.
Warzywo to jest chętnie uprawiane w Polsce, dzięki czemu coraz częściej może gościć na naszych stołach. Groszek można także posadzić samemu w ogródku przy domu lub w balkonowej skrzynce. Gdy nasionka wysiejemy na początku marca, to już pod koniec czerwca będziemy mogli się cieszyć pierwszym zbiorem słodkich strączków.
Młode strąki groszku można spożywać na surowo. Wystarczy je wcześniej dokładnie umyć pod bieżącą wodą i delikatnie wytrzeć ręcznikiem kuchennym. Następnie odcinamy końcówki strąków oraz pozbawiamy je grubych włókien biegnących wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowany surowy groszek cukrowy można dodać do sałatki lub podgryzać jako przekąskę np. w trakcie pracy.
Groszek cukrowy jest idealnym dodatkiem do jednogarnkowych dań azjatyckich, potraw smażonych na patelni oraz różnego rodzaju sałatek i surówek. Krótko podsmażony z odrobiną czosnku i przypraw, świetnie komponuje się np. z wyrazistymi pieczeniami.
Jeżeli nie przepadamy za jarzynami w surowej postaci, wówczas groszek można ugotować, pamiętając jednak, by proces ten trwał możliwie krótko. Ugotowane strączki powinny zachować chrupkość, bo wtedy są najsmaczniejsze i się nie rozpadają. Podczas gotowania, do wody warto dodać trochę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Pomoże to zachować piękny i intensywnie zielony kolor strąków.
Groszek jest składnikiem wielu bardzo smacznych potraw, które mogą być spożywane również na zimno. Warto go wykorzystać jako element sycącej sałatki z dodatkiem mięsa. Jeśli mamy ochotę na subtelnie słodki lunch, wystarczy, że pokrojoną w paski pierś kurczaka zamarynujemy w odrobinie sosu sojowego, miodu, słodkiej papryki i oliwy. W międzyczasie czyścimy strączki groszku cukrowego a cukinię kroimy w cienkie paski. Na rozgrzanej oliwie obsmażamy cukinię, którą następnie odkładamy na ręcznik kuchenny. Teraz smażymy kurczaka, a gdy mięso się zrumieni dodajemy strączki. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę i łączymy z cukinią, pestkami słonecznika oraz rukolą. Sałatkę wykładamy na talerz, skrapiamy oliwą, a wierzch dekorujemy kawałkami koziego sera.
Groszek cukrowy jest idealnym dodatkiem do dań z makaronem lub kaszą. Ugotowany pęczak łączymy z krótko podduszonym na maśle groszkiem cukrowym, po czym wszystko wykładamy na talerz. Do potrawy dodajemy kostki zgrillowanej cukinii. Prawie gotowe danie przyprawiamy solą i pieprzem. Na kaszę kładziemy pokrojony w kostkę ser feta zamarynowany kilka minut wcześniej w oliwie i słodkiej mielonej papryce.
Chrupiący groszek cukrowy świetnie również pasuje do wielu dań głównych. Strączki wystarczy krótko obsmażyć na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie umyty i wysuszony szpinak. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Po 30 sekundach smażenia warzywa przekładamy do miski, dodajemy cieniutkie plasterki czerwonej cebuli, kilka pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych oraz pokruszony ser feta. Gotowy dodatek skrapiamy na koniec sokiem z cytryny. To niewielkie warzywo kryje w sobie ogromny kulinarny potencjał!