Co zabrać na piknik, który potrwa przynajmniej kilka godzin? Koszyk na piknik warto zapełnić przekąskami, które łatwo przetransportować, na przykład kanapki. Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw zdecydowanie spełnia to wymaganie. Boczek należy dokładnie nasmarować mieszanką oliwy, sosu sojowego, soku z cytryny, a następnie upiec z cebulką. Teraz wystarczy go umieścić w bagietce wraz z pokrojonymi w paski warzywami, świeżym ogórkiem, marchewką, a także ziołami. Wietnamczycy uwielbiają świeżą kolendrę. Jako sos świetnie sprawdzi się Majonez Dekoracyjny WINIARY.
Jako piknikowe przekąski sprawdzić powinny się także kanapki na ciepło. Tym razem bagietkę kroimy wzdłuż na trzy części, które podpiekamy na grillu lub suchej patelni. Do kanapek wystarczy ułożyć ulubione dodatki, na przykład szynkę, pomidory, sałatę i oczywiście żółty ser, a na końcu udekorować je majonezem.
Kolejna propozycja to grzanki z sosem czosnkowym. To bardzo prosty przepis, w którym bagietkę kroimy na cienkie kromki i pokrywamy farszem złożonym z podsmażonych na maśle pieczarek i sera. Podając je w trakcie pikniku, warto urozmaicić smak grzanek Sosem czosnkowym WINIARY.
Skoro pikniki odbywają się w ciepłe dni wiosną i latem, żal nie skorzystać z dobrodziejstw, którymi w tym czasie obdarowuje nas natura. Z sezonowych warzyw możemy przygotować pyszną sałatkę na piknik. Jednym ze sprawdzonych przepisów jest sałatka grecka, w której znajdzie się miejsce dla pomidora, ogórka, cebuli, czarnych oliwek i oczywiście sera feta. Sałatkę najlepiej doprawić przy pomocy pieprzu i oregano, a wszystkie składniki wymieszać z oliwą z oliwek.
Piknikowym hitem może stać się również sałatka wiosenna z sosem majonezowo-jogurtowym. To dość wykwintna wersja, ponieważ oprócz ogórka, cebulki, rzodkiewki i sałaty dodamy do niej także ugotowane na twardo przepiórcze jaja. Sos przygotujemy, mieszając jogurt naturalny z kilkoma łyżeczkami majonezu.
Z kolei sałatka kuskus z warzywami reprezentuje bardziej sycące dania na piknik. Przygotujemy ją, dodając do ugotowanej kaszy ulubione warzywa podsmażone na patelni z rozpuszczonym Bulionem warzywnym WINIARY. Świetnie smakować będą między innymi czerwona papryka, cukinia, czerwona cebula, pomidor, kukurydza, czosnek, jak również przyprawy, zwłaszcza świeże zioła.
Przebywając na słońcu i zajadając się pysznymi przekąskami, nie wolno zapominać o napojach. Te również możemy przygotować w domu. W grę wchodzi między innymi orzeźwiająca lemoniada lub domowa woda smakowa. Latem jeszcze bardziej smakują nam intensywnie owocowe kompoty. Przygotowanie przekąsek i napojów samodzielnie daje ogromną satysfakcję i znakomity efekt!