Schab pieczony w piekarniku stawia przed nami szereg wyzwań, takich jak zachowanie soczystości mięsa. Metod na uzyskanie idealnego schabu jest wiele, a jedną z nich jest pieczenie w rękawie foliowym. Dlaczego jest to doskonały sposób na przyrządzanie schabu? Przede wszystkim rękaw foliowy zabezpiecza przed odparowywaniem wilgoci z mięsa i powoduje, że jest ono soczyste.
Przygotowanie takiego schabu jest bardzo proste. Mięso należy natrzeć solą, czosnkiem i ulubionymi przyprawami, np. majerankiem. Jeśli chcemy uzyskać intensywny smak, warto naciąć schab nożem i wepchnąć do kieszeni dodatkowe ząbki czosnku. Marynowanie trwa zazwyczaj około dwóch godzin. Po upływie pierwszych 30 minut trzeba zacisnąć opaski rękawa foliowego i następnie piec w temperaturze około 200 stopni C przez półtorej godziny. W przypadku termoobiegu temperatura może być niższa. Jest to doskonały sposób na przyrządzenie w całości 1 kg schabu. A ile czasu powinien piec się schab podzielony na porcje?
Jak upiec schab podzielony na części? Aby mięso było soczyste i apetyczne, należy wcześniej zamarynować kawałki schabu. Bardzo dobrze sprawdzą się tu oliwa z oliwek, zioła prowansalskie i rozmaryn. Szczególnie ta ostatnia przyprawa idealnie pasuje do potraw z wieprzowiny, podkreślając ich smak i aromat.
Marynowanie powinno trwać około godziny. Zanim włożymy schab do piekarnika, warto go wcześniej poddać obróbce termicznej, czyli podsmażyć, na przykład na maśle klarowanym lub oleju. Tym sposobem zamkniemy pory mięsa, dzięki czemu nie straci ono wilgoci. Dobrym pomysłem jest pieczenie kawałków schabu w naczyniu żaroodpornym w towarzystwie ulubionych warzyw, które uwolnią aromaty podczas pieczenia. Równie dobrze możemy przyrządzić kawałki schabu w rękawie do pieczenia, co jakiś czas odwracając je na drugą stronę. Pieczenie schabu w kawałkach powinno zająć około 12-13 minut na porcję.
Tradycyjny schab najlepiej smakuje w towarzystwie śliwek. Przygotujemy go, nacinając schab, wydrążając jego środek i umieszczając wzdłuż suszone śliwki. Mięso warto wtedy natrzeć pastą przygotowaną z czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny i tymianku.
Pamiętajmy o tym, że nie należy wylewać sosu po pieczonym mięsie. Jeśli przelejemy go do rondla i zredukujemy do gęstego sosu, będziemy mogli polać nim później nasz schab. Taki sos świetnie komponuje się np. z grzybami.
Dobrym wyjściem jest także skorzystanie z WINIARY POMYSŁ NA… Kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem. Wszystko, co musimy zrobić, to pokroić i rozbić schab, włożyć go do woreczka, rozrobić przyprawy z opakowania z wodą i rozprowadzić je równomiernie na mięsie. Następnie pieczemy mięso w 200 stopniach C przez 45 minut. Na koniec, po wyjęciu schabu z worka, dodajemy ok. 2 łyżek śmietany i mieszamy. Gotowe!
Wieprzowina bardzo dobrze smakuje z puree ziemniaczanym i kapustą. Do pieczonego schabu możemy dodać dowolne ulubione warzywa, takie jak papryka, cukinia czy por.