Zastanawiasz się, czy warto dodać imbir do herbaty? Wiele osób zaleca takie rozwiązanie, przekonując o prozdrowotnych właściwościach napoju przygotowanego w ten sposób. Ile w tym prawdy? Czy rzeczywiście imbir skutecznie wzmacnia odporność organizmu i pomaga rozprawić się z infekcjami? Wyjaśniamy wątpliwości.
Chociaż głównym tematem do omówienia jest herbata z imbirem na kaszel, warto najpierw wyjaśnić o jakiej roślinie mowa i skąd się ją bierze. Imbir zaczęto uprawiać na terenie Oceanii. Stamtąd został sprowadzony do Azji, a następnie do Europy. Imbir jest rośliną wieloletnią o zielonej łodydze i zielono-żółtych kwiatostanach. Obecnie nie występuje już w stanie dzikim, lecz w formie zorganizowanych upraw w takich krajach jak Bangladesz, Chiny, Indie, Nigeria, Tajwan. Najcenniejszą częścią jest korzeń. Można także kupić sproszkowany imbir, aby dodawać go do posiłków. Właściwości imbiru w herbacie sprawiają, że jest na niego duże zapotrzebowanie. Ze względu na klimat nie da się jednak uprawiać tej rośliny w Polsce.
Imbir może być używany w kuchni przez cały rok do wielu różnych przepisów. Może dodawać smaku potrawom na bazie makaronu albo ryżu, być składnikiem do zupy albo do lemoniady. W sezonie zimowym najczęściej jest jednak polecany jako dodatek do herbaty - tak samo jak miód, cytryny czy sok malinowy. Ma korzenny, lekko słodkawy zapach i lekko pikantny smak. Bardzo często jednak nie mówi się o nim jako o przyprawie, a raczej w innym kontekście. Panuje przekonanie, że herbata z imbirem na katar to wyjątkowo pożądany element jadłospisu w okresie częstych zachorowań.
Herbata z imbirem na gardło znakomicie rozgrzewa, a także dodaje energii. Nie zastąpi oczywiście leków na konkretne dolegliwości, natomiast sprzyja regeneracji organizmu podczas choroby, więc jest zalecanym składnikiem diety, podobnie jak na przykład miód albo kurkuma. Warto sięgać po nią także wtedy, gdy jesteś zdrowy. Może sprawdzić się jako środek profilaktyczny, wspierający naturalną odporność organizmu. Najlepszy będzie świeży korzeń, obrany ze skórki i pokrojony na małe kawałki.
Skąd biorą się te właściwości imbiru? To w dużej mierze zasługa gingeroli - silnych antyokstydantów. Oprócz tego imbir jest korzeniem bogatym w witaminy i składniki odżywcze. Stanowi źródło sodu, fosforu, wapnia, manganu, miedzi, cynku oraz kwasu foliowego.
Imbir ma jednak więcej zastosowań sprzyjających dobremu samopoczuciu. Na przykład olejek imbirowy bardzo często używany jest do masażu! Można go znaleźć również w wielu popularnych kosmetykach - zwłaszcza koreańskich. Niektórzy producenci oferują specjalne serie produktów na bazie imbiru, wykorzystując jego właściwości.
Imbir sprawdza się nie tylko na ciepło, w formie herbatki. Latem wiele osób sięga po lemoniadę imbirową - nie tylko zapewnia ochłodzenie, ale również. zachwyca oryginalnym smakiem! Z kolei miłośnicy ice tea mogą sięgnąć po herbatę imbirową w wersji cold brew - to idealny przepis na ciepłe dni. Warto mieć zapas takiego napoju w lodówce!
Herbata imbirowa na przeziębienie może być przygotowywana na wiele sposobów. Proporcje poszczególnych składników w dużej mierze są subiektywne. Dlatego możesz metodą prób i błędów wypracować własną recepturę, która będzie dla Ciebie idealna.
Zaleca się, żeby na 0,5 litra herbaty przypadało około 5 cm korzenia imbiru. Do tego należy dodać kilka plasterków cytryny oraz dwie łyżki miodu.
Jeśli nie przepadasz za cytryną, można zastąpić ją plasterkami pomarańczy. Chcąc osiągnąć bardziej korzenny, wyrazisty smak, można rozważyć także dodanie cynamonu i goździków.
Osobom, które nie przepadają za cytrusami, można natomiast polecić wariant w którym herbatę łączy się z imbirem, miodem oraz mlekiem.
Warto poznać wszystkie sposoby, na jakie można przygotować herbatę z imbirem, by w pełni wykorzystać jej właściwości - niezależnie od pory roku.
Herbata z imbirem na co pomaga? Już nie musisz pytać, bo jak widzisz zastosowanie ma bardzo szerokie. Jako naturalny środek wspierający odporność powinien trafić na listę najbardziej potrzebnych produktów już jesienią, gdy organizm narażony jest na szkodliwe baKterie i wirusy. Rozgrzewająca herbata z imbirem to najlepszy wybór na chłodniejsze dni, jednak nie musisz z niej rezygnować także latem. Możesz wtedy zdecydować się na ulubiony napój w wersji na zimno. Dodaj plasterek cytryny lub pomarańczy dla owocowych doznań. Wzbogacona odpowiednimi dodatkami smakuje wyśmienicie!