Tradycyjny kompot z suszu to coś, czego na wigilijnym stole wręcz nie może zabraknąć. Zazwyczaj przygotowywany jest z suszonych owoców, między innymi takich jak jabłka, gruszki, śliwki i morele. Aby nadać napojowi jeszcze więcej świątecznego charakteru, kompot z suszonych owoców wzbogacić można o aromatyczne, korzenne przyprawy, jak na przykład goździki lub cynamon. Co więcej, jest to propozycja, która nie tylko świetnie smakuje i gasi pragnienie, ale również zawiera stosunkowo dużą ilość witamin i innych ważnych dla zdrowia substancji, np. błonnika.
Inną, jednak równie smaczną i dobrze pasującą na świąteczny na stół propozycją jest kompot z wiśni. Kluczem do sukcesu w jego przygotowaniu są sprawdzone proporcje, dzięki czemu napój doskonale trafia w gusta niemal każdego domownika lub gościa. Co więcej, pasteryzacja sprawia, że przygotowany kompot może spędzić w spiżarni nawet kilka miesięcy – napój dobrze sprawdzi się nie tylko w Święta, ale również na co dzień.
Gorąca czekolada to doskonała, rozgrzewająca propozycja dla wszystkich miłośników słodyczy. Zimowe, świąteczne wieczory spędzane w gronie rodzinnym są niemal idealnymi okolicznościami do picia właśnie tego napoju. Co ciekawe, z czekoladą dobrze komponują różnorodne przyprawy i dodatki, dlatego warto poeksperymentować i dodać do niej na przykład cynamon, goździki lub chili. Wyjątkowego aromatu napojowi nadać można również dodając do niego kandyzowanej skórki pomarańczowej, łącząc ją z pokruszonymi herbatnikami lub puszystymi piankami.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy, dlatego Święta warto wykorzystać do eksperymentów z ulubionym napojem. Podobnie jak w przypadku gorącej czekolady, z kawą dobrze współgrają różnego rodzaju przyprawy – wykorzystując je, możemy stworzyć wyjątkowe kompozycje smakowe. Jedną z ciekawszych propozycji jest kawa piernikowa, którą (poza korzennymi przyprawami) doprawia się również odrobiną miodu.
Herbata to jedna z najbardziej klasycznych propozycji na świąteczny napój, co nie oznacza jednak, że musi być ona przygotowana w klasyczny sposób. Do zaparzonej herbaty wystarczy dodać sok z połówki pomarańczy, a także kawałki owocu oraz goździki. Po kilku minutach pod przykryciem, uzyskuje się niezwykle aromatyczny, rozgrzewający napój, który doskonale wpisuje się w świąteczny klimat. Warto poeksperymentować z dodatkami, sięgając po domowe konfitury, owocowe przetwory lub smakowe syropy.
Sok z mandarynek to jedna z wielu propozycji, którym nie sposób odmówić świątecznego charakteru! Co więcej, warto jest wykonać go samodzielnie, a wbrew temu, co mogłoby się wydawać, wcale nie jest szczególnie trudne. Specyficzny napój o wyjątkowym smaku doskonale pasuje do świąt Bożego Narodzenia.
Smakowite świąteczne napoje nie tylko doskonale ugaszą pragnienie, ale także pozwolą delektować się wyjątkowym nastrojem jeszcze lepiej. Pełne aromatycznych dodatków, rozgrzewające lub wprost przeciwnie – soczyście orzeźwiające, doskonale uzupełnią wigilijne menu!