Strojenie całego drzewka lub samych gałązek było praktykowane w Europie jeszcze w czasach przedchrześcijańskich. Do Polski pomysł na zdobienie przyniesionej do domu choinki dotarł pod koniec XVIII wieku, wypierając tradycyjne ozdoby, jaką była jemioła oraz podłaźniczka (gałąź wieszana pod sufitem na czas Bożego Narodzenia). W obecnych czasach niemal w każdym domu tuż przed Wigilią pojawia się choinka, suto obwieszona licznymi ozdobami. Pod jej gałązkami dzieci i dorośli znajdują prezenty, o których nieraz marzyli przez cały rok.
Dawniej choinkę ozdabiano własnoręcznie zrobionymi drobiazgami których część była jadalna. Co na choinkę wieszali nasi rodzice lub dziadkowie? Niekiedy były to ciastka, orzechy, domowe wypieki czy jabłuszka. W obecnych czasach, kiedy nie mamy za wiele czasu na wycinanie czy klejenie ozdób, zazwyczaj decydujemy się kupić gotowe bombki, sopelki czy łańcuszki. Warto jednak wrócić czasami do tradycji i razem z bliskim przygotować własne dekoracje. Na pewno pieczenie ciasteczek, wylewanie czekolady albo ozdabianie pierników sprawi wiele radości. Jakie jadalne ozdoby choinkowe warto przygotować?
Korzenny zapach pierniczków niemal każdemu kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Przygotowując te ciasteczka z myślą o świętach, warto w części z nich przed upieczeniem wykroić dziurki do zawieszenia na choince. Do przyozdobienia korzennych ciasteczek używamy najczęściej lukru, polewy czekoladowej, albo specjalnych pisaków z jadalnym żelem. Takie pierniki na choinkę świetnie przyozdobią także dekoracje cukrowe (śnieżynki, kuleczki, serduszka). Gotowe ciastka wieszamy na gałązkach za pomocą kolorowych tasiemek lub dekoracyjnego sznurka.
Świetnym pomysłem na nietuzinkowe przystrojenie choinki będzie przygotowanie kruchych maślanych ciasteczek. Wykorzystujemy do tego najprostszy przepis składający się z mąki, cukru pudru, masła, jajka i proszku do pieczenia. Ze składników wyrabiamy gładkie ciasto, które owijamy w folię i schładzamy w lodówce co najmniej godzinę. Następnie masę rozwałkowujemy na blacie i wykrawamy dowolne kształty, pamiętając o zrobieniu otworu do zawieszenia. Część ciasteczek można obsypać grubym cukrem, który po upieczeniu będzie się pięknie błyszczeć na złotej powierzchni ciastka.
Jeśli mamy pod ręką kolorowe landrynki, w krótkim czasie wyczarujemy z nich wyjątkowe jadalne ozdoby choinkowe. A jak je przygotować? Z rozwałkowanego kruchego ciasta o grubości 3-5mm, wykrawamy wzory z okienkami (gwiazdki, kółka, serduszka) i otworem na wstążeczkę. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 4 minuty w 180°C. Następnie blachę wyciągamy, a do środka ciasteczek wsypujemy pokruszone landrynki. Wypieki wkładamy z powrotem do piekarnika i czekamy aż cukierki się roztopią, tworząc kolorowe przezroczyste „okienka”.
Bardzo lubianą przez dzieci ozdobą choinkową są słodkości zrobione z ryżu. A co na choinkę będzie najlepiej pasować? Wyśmienite szyszki przygotowane tylko z trzech składników: preparowanego ryżu, krówek oraz masła. Pokrojone cukierki roztapiamy z masłem na małym ogniu w rondelku, cały czas mieszając. Gdy składniki staną się płynne, dodajemy ryż. Z powstałej gęstej masy jak najszybciej formujemy zgrabne szyszki, które następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowe!
Do ozdobienia drzewka czekoladowego możemy także wykorzystać zwykłą czekoladę mleczną, którą roztapiamy w ciepłej kąpieli wodnej i przelewamy do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia wyciskamy dowolne (siatkowe) wzorki jak np. domki, śnieżynki, gwiazdki. Zanim zastygną możemy je oprószyć zmielonymi orzechami albo jadalnym brokatem. Gotowe ozdoby pozostawiamy w chłodnym miejscu, żeby stwardniały.
To tylko kilka przykładów, dzięki którym samodzielnie przygotowane ozdoby choinkowe mogą pomóc nam udekorować świąteczne drzewko. Ich przygotowanie nie tylko pozwoli nam uzyskać jadalne dekoracje, ale także stanie się okazją do wspólnego spędzenia czasu z najbliższymi!