Jagody goji stanowią owoc kolcowoju, czyli rośliny, która występuje w Azji, Ameryce Północnej i Ameryce Środkowej. Kolcowój jest krzewem rosnącym przede wszystkim w cieniu z możliwością pięcia się jak winorośl. Jagody goji nierzadko określane są jako "czerwone diamenty". Ze względu na posiadane właściwości, ta roślina jest szczególnie czczona przez Chińczyków, którzy w trakcie kilkudniowego festiwalu, oddają jej hołd.
Jagody goji poza cennym składem są doceniane także ze względu na walory smakowe. Posiadają lekko słodki smak, dlatego świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami. Ponadto mogą stanowić uzupełnienie dla wielu dań, deserów i koktajli. Warto dodać jagody goji do kompotów czy herbaty.
"Czerwone diamenty" świetnie współgrają w różnych zestawieniach, szczególnie ze świeżymi owocami tj.: brzoskwinie, mango, kiwi. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest dodanie ich do porannej owsianki.
Jagody goji nie tracą swoich walorów smakowych po ugotowaniu, dlatego często urozmaicają także dania wytrawne ze względu na wprowadzoną rześkość.
W przypadku suszonych owoców, można wcześniej je uwodnić poprzez zamoczenie w wodzie. Wystarczy zalać je zimną wodą i pozostawić na dwie godziny. Wówczas owoce zmiękną i powtórnie uzyskają swoją miękką konsystencję. Samą wodę można wykorzystać jako napój lub składnik do koktajlu, ponieważ także posiada wiele cennych składników odżywczych.
Jagody goji znajdują liczne zastosowania w kuchni. Przede wszystkim warto wykorzystać je jako zdrowy dodatek do sałatek warzywnych. Oto przykładowe przepisy:
W kontekście tych owoców, wiele osób nie wie w jakich ilościach spożywać jagody goji, ile jeść dziennie, aby utrzymać ich korzystne działanie na organizm w sposób stały. Specjaliści wskazują, aby każdego dnia spożywać od 5 do 15 gram suszonych jagód. Oczywiście w przypadku świeżych owoców ta ilość może być trochę większa ze względu na zawartość wody.