Pyszne kotlety z jajek to danie szczególnie popularne wśród wegetarian, którym zastępują tradycyjne mielone. Jednak, gdy są dobrze przyrządzone, mogą polubić je także mięsożercy. Biorąc po uwagę, że przygotowanie kotletów z jajek zajmuje zaledwie pół godziny, możemy się nimi zajadać nawet, gdy mamy mało czasu na ugotowanie obiadu. W tej wersji jajka występują z dodatkiem żółtego sera. Przydatna będzie także jedna cebulka, szklanka bułki tartej, kajzerka i odrobina mleka.
6-7 jajek, których powinno wystarczyć na około 8 sporych kotletów, należy ugotować na twardo i zetrzeć na grubej tarce wraz z około 100 g sera. Drobno posiekaną cebulkę należy zeszklić na maśle. W tym czasie kajzerkę namaczamy w mleku i odsączoną mielimy w maszynce wraz z cebulką. Pora dokładnie zmieszać wszystkie składniki, przyprawić do smaku solą i uformować z nich kotlety, które powinny zostać obtoczone w bułce tartej. Danie może również zawierać posiekaną natkę pietruszki. Teraz wystarczy usmażyć kotleciki, aż zrobią się rumiane i podać.
Kolejna propozycja – jajka po benedyktyńsku to przepis na naprawdę staranne śniadanie bądź dopracowaną przekąskę. Oprócz jajek potrzebujemy wędzonej szynki i grzanek.
Jajka wbite do miseczki wrzucamy do gorącej wody z dodatkiem octu i soli. W trakcie gotowania trwającego maksymalnie 4 minuty, należy delikatnie zamieszać zawartość garnka tak, aby ścinające się białko otoczyło żółtko. Jajka po benedyktyńsku najlepiej smakują z sosem holenderskim. Przygotujemy go na bazie białego wina – podgrzewając w rondelku 50 ml aż do częściowego odparowania płynu. Następnie należy wlać do środka kilka żółtek jaj i zdjąć naczynie z ognia – ciągle energicznie mieszając. Całość trzeba przelać do stalowej miski i podgrzać sos raz jeszcze w kąpieli wodnej (nad garnkiem z wrzątkiem), stopniowo dolewając klarowanego masła. Sos uzupełni biały pieprz, sól oraz śmietana 30%. Gotowym dodatkiem polewamy jajka ułożone na ciepłych grzankach z szynką.
Kolejna jajeczna wariacja to jajko po wiedeńsku. W roli dodatków wystąpią sól, pieprz, łyżka masła i natka pietruszki. Jajka po wiedeńsku to naprawdę prosty, smaczny przepis. Wystarczy wbić jajka do żaroodpornej szklanki i umieścić ją w gotującej się wodzie. Gotowanie powinno trwać około 5 minut, aż białko się zetnie. Później wystarczy tylko dodać masło, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Palce lizać!
Tym razem jajka będą pełnić rolę wspaniałego dodatku. Danie podawane z buraczkami doskonale nadaje się na obiad. Pieczeń rzymska z jajkiem jest oczywiście upieczonym mięsem mielonym z aromatycznymi przyprawami. Jajka na twardo znajdujące się w jej wnętrzu ciekawie urozmaicają danie. Pieczeń najlepiej podawać ze dobrze dobranym sosem, takim jak Sos pieczarkowy WINIARY. DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ
Stosunkowo mało znane w naszym kraju jajka po szkocku to kolejna gratka dla miłośników mięsno-jajecznych kompozycji. Tym razem jajkom towarzyszyć będzie biała kiełbasa. W jej mięsie zawinięte zostaną jaja na twardo, które następnie wylądują na patelni w postaci pysznych pulpetów. Natka pietruszki, pieprz, cebulka i odrobina musztardy zapewnią daniu wyrazisty smak i aromat. DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ