Kasza jaglana
Porcja na osobę: ok. 50 gramów (1/4 szklanki) suchej kasz
Ilość wody: ok. 2 porcji wody na 1 porcję kaszy
Sposób gotowania:
1. Kaszę przepłucz na sitku pod gorącą wodą, aż woda będzie czysta.
2. Wodę zagotuj pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości oleju oraz soli.
3. Wsyp kaszę, zamieszaj, przykryj i ponownie zagotuj wodę. Po zagotowaniu zmniejsz gaz na minimalny.
4. Kaszę gotuj ok. 20 minut nie mieszając, aż wchłonie prawie całą wodę.
5. Po ugotowaniu zostaw kaszę pod przykryciem aż wchłonie resztę wody.
Wskazówki:
1. Przed gotowaniem kaszę można podprażyć na suchej patelni, co uwalnia jej orzechowy aromat.
2. Kaszę można też gotować na mleku, mleku kokosowym albo roślinnym.