Jak ugotować bób, by był idealny?
Zagotuj ok. 2-3 litry wody na 1 kg bobu i dodaj łyżkę soli. Jeśli lubisz, możesz doprawić wodę łyżeczką cukru lub świeżymi ziołami. Bób gotuj ok. 10-20 minut od momentu wrzenia. Czas gotowania jest jednak indywidualny — wszystko zależy od osobistych preferencji. Wiele osób twierdzi, że najlepszy jest krótko gotowany — tzw. al dente. Odpowiednio miękki, ale jednocześnie wyraziście zielony i chrupiący. Inni z kolei lubią bób rozgotowany o konsystencji pasty. Decyzja należy do Ciebie.
Pamiętaj jednak, że im dłuższa obróbka termiczna, tym więcej traci wartościowych składników.
Najlepiej, jeśli po 10 minutach od czasu do czasu wyciągniesz z garnka jedno ziarnko i sprawdzisz, czy konsystencja jest dla Ciebie odpowiednia.
Warto zaznaczyć, że bób młody dochodzi szybciej, a stary wymaga dłuższego czasu gotowania.
Gotowy bób jest doskonały jako przekąska, składnik sałatki lub z masłem i czosnkiem, jako dodatek do dania głównego.
Sprawdź nasze pomysły na przepisy z bobem: