Istnieją różne rodzaje makaronu, ale zasada ich gotowania jest zawsze taka sama. Im mniejszy i cieńszy, tym krócej powinien być w wodzie. Najwęższy makaron nitki, używany np. do rosołu, będzie gotowy w 3-5 minut. Popularne świderki, muszelki, łazanki czy wstążki ugotują się w 6-8 minut, z kolei rurki i spiralki potrzebują około 10 minut.
Klasyczny makaron do spaghetti będzie al dente po 7-10 minutach. Długość czasu przygotowania może także zależeć od składu, dlatego też warto przeczytać na opakowaniu, ile powinno trwać gotowanie makaronu.
Makaron „lubi” dużo wody, ponieważ zwiększa swoją objętość w trakcie gotowania. Dlatego też, planując gotowanie makaronu, musimy dobrać odpowiednio duże naczynie. Jaki garnek do gotowania makaronu będzie najlepszy? Najczęściej przyjmuje się zasadę, że na każde 100 g nitek, kolanek czy świderków potrzebny jest 1 litr wody oraz pół łyżeczki soli – ta wskazówka pomoże nam wybrać naczynie o odpowiedniej pojemności.
A jak gotować makaron? Najpierw w dużym garnku grzejemy wodę, a kiedy zacznie wrzeć, wsypujemy sól. Na koniec wrzucamy makaron, kilkakrotnie mieszamy i odliczamy czas potrzebny do ugotowania.
Wiele gospodyń wlewa odrobinę oleju do wrzątku zanim zacznie gotowanie makaronu, uważając, że wtedy się nie poskleja. Jednak nie ma to wpływu na lepkość, ponieważ warstwa tłuszczu pozostaje na powierzchni wody i oblepi makaron dopiero podczas jego wyciągania, utrudniając później trzymanie się sosu (np. do spaghetti).
Określenie makaron al dente znaczy po włosku „na ząb” i oznacza stopień ugotowania. Powinien on być sprężysty, nie rozpadać się w ustach i stawiać lekki opór przy gryzieniu. Przygotowany w ten sposób produkt ma wielu zwolenników i może stać się składnikiem wielu dań – np. sałatek lub zapiekanek. Makaron co chwilę sprawdzamy w trakcie gotowania. Kiedy będzie jędrny, ale już nie twardy, odcedzamy go przez sitko i łączymy z sosem.
W ten sposób można przygotować niemal wszystkie rodzaje makaronów i stworzyć z nich wspaniałe potrawy np. makaron z kurczakiem, kokardki z sosem pomidorowym, makaron ze szpinakiem albo boczkiem i pieczarkami.
Spaghetti przygotowuje się dokładnie w taki sam sposób jak inne makarony. Jednak ze względu na długość nitki, zazwyczaj nie mieszczą się w garnku.
Jak ugotować makaron na spaghetti, aby zapewniał nie tylko wysokie walory smakowe, ale i estetyczne? Zanurzamy makaron stopniowo, partiami, lekko mieszając i uważając, by się nie poparzyć. Przed końcem gotowania wyciągamy jedną nitkę, by sprawdzić czy jest odpowiednio sprężysta. Ugotowane spaghetti odcedzamy i łączymy z sosem.
Jeśli ugotowaliśmy za dużo kokardek, kolanek czy rurek, z powodzeniem możemy je wykorzystać do przyrządzenia pysznej zapiekanki.! Łącząc z makaronem czosnek, krewetki i sos śmietanowy stworzymy apetyczną orientalną zapiekankę.
Dodając do makaronu drobno posiekaną kiełbasę lub boczek oraz ser, przygotujemy sycące danie. Możliwości jest wiele, warto więc szukać nowych inspiracji – smak makarony może stanowić bazę do wielu smakowitych dań!
Aromatyczna i sycąca zapiekanka to nie jedyny sposób na wykorzystanie makaronu. Z jego udziałem możemy stworzyć również wieloskładnikowe sałatki. Tu także mamy ogromne pole do popisu podczas wyboru komponentów takiego dania.
Możemy zdecydować się na makaronową sałatkę z kurczakiem i serem, przyrządzić ją z dodatkiem tuńczyka i cebulki, bądź wybrać jeden z wielu wariantów wegetariańskich – np. makaronową sałatkę z oliwkami i suszonymi pomidorami.