Aby przyrządzić doskonałą w smaku i idealnie prezentującą się na talerzu grillowaną rybę, koniecznie trzeba poznać podstawowe zasady obowiązujące podczas grillowania ryb. Jedną z najważniejszych jest idealnie przygotowany, krystalicznie czysty ruszt. Wyczyszczony grill to zdecydowanie łatwiejsze grillowanie. Do oczyszczonego rusztu ryby nie przywierają, a to oznacza, że znacznie łatwiej będzie je przewrócić.
Kiedy ruszt jest już właściwie przygotowany, kolej na wybór odpowiedniej ryby i ewentualnych akcesoriów, jakie będą potrzebne podczas grillowania. Jeśli zdecydujemy się na łososia, tuńczyka lub inną rybę o zwartym mięsie, nie będą one potrzebne. Te gatunki ryb świetnie nadają się na grilla. Podczas grillowania zachowują swój kształt, a obracane, nie rozpadają się.
Nieco inaczej zachowują się ryby o delikatnym mięsie, takie jak pstrąg czy okoń morski. Choć te grillowane ryby smakują wyśmienicie, to niełatwo je przygotować nie mając odpowiednich akcesoriów. Tym bardziej że gatunki te zwykle grilluje się w całości. Położone bezpośrednio na ruszt mogą do niego przywierać, a co gorsze — rozpaść się podczas obracania. Aby temu zapobiec, należy je przed grillowaniem umieścić w specjalnym, metalowym koszyczku lub zawinąć w folię aluminiową.
Mięso ryb jest niezwykle delikatne w smaku, dlatego tak ważny jest wybór odpowiednich przypraw, które podkreślą jego wyjątkowe walory smakowe i niepowtarzalny aromat. Grillowana ryba będzie wybornie smakować, kiedy przed położeniem na ruszcie zanurzymy ja w aromatycznej marynacie. Najlepiej przygotować ją na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem białego wina i ulubionych ziół. Rybę należy marynować przez około 30 minut. Pozostawiona zbyt długo w marynacie może stracić walory smakowe.
Rewelacyjnie smakują grillowane ryby w całości, zwłaszcza doprawione plasterkami cytryny, natką pietruszki, koperkiem czy innymi świeżymi ziołami. Składniki te najlepiej umieścić we wnętrzu ryby. Dodatkowy aromat zapewnią plasterki wędzonego boczku, którymi możemy owinąć rybę. Sprawdzonym pomysłem na przygotowanie wyśmienitej grillowanej ryby, jest jej zawinięcie w liście chrzanu. Nie tylko zyska ona niepowtarzalny aromat, ale będzie także niezwykle soczysta. Doprawiona dodatkowo czosnkiem, imbirem i ulubionymi ziołami smakuje wybornie.
Przygotowanie ryby z grilla nie sprawi większego kłopotu, jeśli zastosuje się podstawowe zasady obowiązujące podczas grillowania. Przed położeniem ich na ruszt należy je posmarować z obu stron olejem. Ryby kładziemy na dobrze rozgrzany grill i pieczemy około 3-4 minut na każdy centymetr grubości ryby. Kiedy skórka jest przypieczona, łatwo odchodzi od rusztu i to najlepszy moment, aby obrócić rybę. Należy ją przewrócić tylko raz i pamiętać o tym, że dłużej ją grillujemy z tej strony, z której została położona na ruszt. Kiedy mięso przestaje być szkliste to znak, że ryba jest gotowa i można ją zdjąć z grilla.