Fenkuł nadaje się przede wszystkim jako składnik wszelkiego rodzaju surówek i sałatek, ale jego zastosowanie jest bardzo szerokie. Jego atrakcyjny smak i aromat sprawiają, że pasuje zarówno do owoców, jak i warzyw. Sprawdza się w kuchni tradycyjnej, a także idealnie pasuje do orientalnej. Może wzbogacić smak dań azjatyckich, afrykańskich czy hinduskich.
Aby warzywo straciło nieco anyżowy aromat, trzeba je poddać obróbce cieplnej. I tutaj znowu jest wiele możliwości: bulwę kopru włoskiego można gotować, smażyć, dusić i grillować.
Z kopru włoskiego można także wycisnąć sok albo zrobić koktajl. Sam w sobie zawiera niewiele soku, ale i tak warto go wykorzystać w charakterze dodatku smakowego i prozdrowotnego. Fenkuł zawiera ogromną ilość witaminy C!
Fenkuł ma niską zawartość energetyczną, więc doskonale nadaje się do przyrządzenia sałatki z fenkułem i innych potraw w dietach odchudzających. Do jedzenia wykorzystuje się wszystkie części warzywa. Zielone gałązki mogą służyć do dekoracji czy przyprawienia zupy. Podczas grillowania można na nich układać rybę lub mięso dla dodania aromatu. Łodygi kopru włoskiego wzbogacają smak zup i sosów, a liście i nasiona kopru włoskiego stanowią aromatyczną przyprawę.
Fenkuł możesz też wykorzystać, jako aromatyczny dodatek do wielu zup lub przygotować charakterystyczną w smaku zupę krem z fenkułu. Przygotuj bulion warzywny i warzywa, takie jak marchewka, cebula i oczywiście fenkuł. Dodaj je do bulionu, zagotuj, zmiksuj i na koniec dodaj śmietanę i masło. Taką zupę możesz podawać z grzankami lub wędzonym łososiem.
Fantastycznym pomysłem na zupę z fenkułem będzie nieco bardziej urozmaicona wersja kremu z dodatkiem cebuli dymki oraz gruszki. Elegancka i pyszna — na pewno przypadnie do gustu Twoim gościom i rodzinie.
Jeśli nie przepadasz za kremami, wypróbuj przepis na pyszną zupę ogórkową z pieczonym fenkułem i orzechami włoskimi. Bazę zupy ogórkowej przygotujesz bardzo szybko dzięki Zupie ogórkowej WINIARY. Dodaj do tego cienko pokrojone i upieczone plastry fenkułu oraz pieczone orzechy włoskie. Ta zupa z fenkułem jest po prostu pyszna!
Bulwa kopru włoskiego jest wspaniałym dodatkiem do sałatek — dodaj go do znanych już przepisów, aby wzbogacić ich smak lub wypróbuj coś zupełnie nowego.
Polecamy połączyć fenkuł z bobem, dzięki czemu stworzysz wyjątkowo aromatyczną sałatkę na przyjęcie w środku lata.
Szybką w przygotowaniu propozycją jest surówka z kopru włoskiego, która wspaniale będzie komponować się jako dodatek, na przykład do smażonej ryby.
Możesz także przygotować wersję dania z fenkułem na ciepło — przepyszny w smaku i prosty do przygotowania jest na przykład fenkuł duszony na maśle. Takie danie z fenkułem możesz podać jako osobne danie lub przystawkę z grzankami, a także jako dodatek do dania głównego.
Jak już wspomnieliśmy, fenkuł wspaniale komponuje się z rybami. Wypróbuj przepis na halibuta zapiekanego z duszonymi warzywami w pysznym, śmietanowym sosie (w tej roli — niezawodny WINIARY POMYSŁ NA... rybę w sosie śmietanowo-koperkowym). Ziemniaki, czerwona papryka i fenkuł doskonale komponują się z delikatnym mięsem pieczonej ryby oraz idealnie dobranym, pomysłowym sosem. Danie udekoruj gałązkami świeżego koperku i plasterkami cytryny. Smacznego!