Grejpfrut to tropikalny owoc, który powstał ze skrzyżowania dwóch odmian pomarańczy oraz pomelo. Ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak z nutą goryczy. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych, a przy tym jest niskokaloryczny. Chcesz włączyć grejpfruty do swojej diety? Zobacz, w jaki sposób je jeść i przede wszystkim jak obierać.
Dojrzały grejpfrut ma dość twardą skórkę, grubszą niż mandarynka albo pomarańcza. Jest ona niejadalna, dlatego należy znaleźć sposób, żeby dostać się do smacznego miąższu. Jak to zrobić?
1. Najpierw sparz owoc gorącą wodą, aby pozbyć się możliwych oprysków.
2. Następnie za pomocą noża natnij owoc na krzyż na górze.
3. Ściągnij grubą skórę, a w następnym kroku pozbądź się białej, delikatnej skóry.
Inny sposobem na obranie grejpfruta jest pokrojenie owocu na pół, a następnie na ćwiartki i na ósemki. Mając tak przygotowane cząstki, można już jednym cięciem oddzielić to co najsmaczniejsze od tego, co zbędne. Wbrew pozorom, to naprawdę prosty sposób!
Są także osoby, które nie widzą potrzeby, żeby obierać grejpfruty. Jak jeść grejpfruta bez obierania? Wystarczy przekroić go na pół i wyjeść miąższ za pomocą łyżeczki.
Jeśli lubisz jeść owoce tropikalne, pewnie zainteresuje Cię także inny poradnik – jak obrać pomelo.
Regularne jedzenie grejpfrutów to świetny pomysł. Szczególnie latem, gdy potrzebne jest nawodnienie, a ten owoc to świetne źródło wody. Wiele osób sięga po grejpfruty również jesienią i zimą, gdy brakuje typowo letnich owoców sezonowych, a dostępność cytrusów wciąż jest na wysokim poziomie.
Do jakich dań wykorzystać ten owoc?
Plasterki grejpfruta można dodać do jogurtu naturalnego lub owsianki tworząc lekkie śniadanie. Innym dobrym pomysłem jest użycie grejpfruta do sałatki owocowej. Będzie pasował do pokrojonych truskawek, brzoskwiń, gruszek, winogron oraz ananasa – to prawdziwa witaminowa bomba!
Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do napojów. W lecie można stanowić składnik lemoniady, a w zimniejsze dni najlepiej wrzucić go do zimowej ciepłej herbaty, najlepiej w towarzystwie innych owoców cytrusowych, goździków, cynamonu i imbiru. Do tej kompozycji będzie pasował także sok malinowy.
Choć przyjęło się, że to cytryna jest świetnym źródłem witaminy C, grejpfrut także dostarcza jej pokaźną porcję. Po ten owoc sięgają także często osoby na diecie. Dlaczego? W dużej mierze ze względu na to, że jest niskokaloryczny. Grejpfruty można jeść przez cały rok, a także dodawać do napojów, żeby wzbogacić ich smak. Obieranie wcale nie jest trudne. Każdy kto spróbuje, na pewno szybko się nauczy!
Skoro znasz już przepis na to, jak obrać grejpfruta, warto jeszcze podpowiedzieć jak wybrać właściwy owoc. Idealny egzemplarz powinien być dość ciężki, a przy tym miękki. Zwróć uwagę także na kolor skórki - im ciemniejsza tym więcej witamin w owocu. Nie bez znaczenia jest także kształt. Szukaj owoców ze spłaszczonym końcem - będą bardziej soczyste i łatwiejsze do obrania.