Istnieją dwa proste i równie skuteczne sposoby na obranie mango. Warto wybrać dojrzałe mango, które jest miękkie z wyczuwalnym miąższem pod skórką. Powinno mieć czerwono-zieloną barwę (w pełni zielone jest niedojrzałe). Wówczas będziemy mieli pewność, że mango jest słodsze i bardziej aromatyczne. Natomiast zepsute mango charakteryzują czarne wykwity przy ogonku lub marszczenia na czubku z ciemnymi plamami.
Zgodnie z pierwszą metodą kroimy owoc na 3 części wzdłuż, gdzie środkową część należy oddzielić od pestki. Zewnętrzne części mango można łatwo obrać ze skórki, wykorzystując wysoką szklankę. Jak obrać mango szklanką? Wystarczy przyłożyć do jej krawędzi cząstkę i ostrożnie zsunąć owoc. Druga metoda jest równie prosta. Także dzielimy mango wzdłuż na trzy części. Miąższ bocznych cząstek nacinamy w kratkę za pomocą noża, wgniatamy zewnętrzną część do środka – powstanie charakterystyczny „jeż”. Teraz wystarczy za pomocą noża oddzielić go od skórki.
Mango najczęściej spożywamy na surowo, jako pyszną przekąskę lub dodatek do deserów i koktajli owocowych. Jednak możliwości zastosowania mango w kuchni są nieograniczone! Znakomicie smakuje jako składnik słodkiej tarty i innych ciast, a także posiłków wytrawnych, np. sałatek czy egzotycznego curry. Mango dobrze komponuje się z tłustymi rybami, takimi jak łosoś, lub delikatnym mięsem kurczaka. Dodaje nutki słodyczy do wyrazistych dań, tworząc niepowtarzalną kompozycję smaków i aromatów.
Kupując ten owoc, warto znać zasady jego przechowywania. Przede wszystkim powinien leżeć z dala od innych owoców i warzyw, ponieważ dojrzałe mango wydziela spore ilości etylenu, który przyczynia się do szybszego psucia owoców i warzyw. Całe mango przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2 dni, natomiast pocięte owoce tylko 1 dzień (powinny być przykryte lub owinięte folią). A co zrobić, aby mango dojrzało? Wystarczy trzymać je w temperaturze pokojowej do momentu aż skórka nabierze czerwonego koloru. Co można zrobić z mango?
Tarta z kremem budyniowym i mango sprawdzi się na każdą okazję. Kruche ciasto, budyń waniliowy i soczyste mango to idealne połączenie smaków. W dodatku przepis jest prosty w przygotowaniu. W pierwszej kolejności zagniatamy ciasto na kruchą tartę. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Dzięki schłodzeniu tarta będzie idealnie chrupiąca. Należy pamiętać, by przed włożeniem ciasta do piekarnika ponakłuwać je w kilku miejscach, by się nie wybrzuszyło. Na upieczoną tartę wystarczy nałożyć krem przygotowany z Budyniu o smaku waniliowym WINIARY, mleka, mąki pszennej, masła i cukru. Na koniec dekorujemy ciasto plasterkami mango.
A może mango w wersji wytrawnej? Kurczak curry z mango to doskonała propozycja dla miłośników egzotycznych smaków. Soczyste kawałki kurczaka, ostre curry oraz delikatne w smaku mleko kokosowe przeniesie nas w kulinarną podróż do azjatyckich krajów.