Liczi, nazywane inaczej śliwką chińską, to niewielkich rozmiarów drzewko pochodzące z południowo-wschodniej Azji. Chińczycy docenili wyjątkowy smak owoców już ponad 2000 lat temu, uprawiając roślinę na szerszą skalę. Owoc liczi ma podłużny, lekko stożkowaty kształt, przypominający trochę truskawkę lub malinę. Jego brązowo-różowa skórka pokryta stożkowatymi wyrostkami jest cieniutka i łamliwa. Pod nią znajduje się kremowy, wyjątkowo soczysty i słodki miąższ, otulający dużą czarną pestkę.
Liczi są owocami bardzo nietrwałymi. Po zerwaniu z drzewa wymagają szybkiego transportu i sprzedaży. Przechowywane w temperaturze pokojowej, zaczynają się psuć już po 2 dniach. Jeśli potrzebujemy przechować je nieco dłużej, powinniśmy śliwki chińskie trzymać w lodówce. Ale pamiętajmy, że w warunkach chłodniczych mogą przebywać jedynie kilka dni. Świeże liczi w Polsce dostępne są zazwyczaj w okresie późnej jesieni i część zimy. W pozostałych porach roku te egzotyczne owoce można kupić zalane w syropie oraz zamknięte w wygodnych do użycia puszkach.
Śliwki chińskie należą do tej grupy owoców, które dojrzewają tylko na drzewie, a nie także w czasie przechowywania. Dlatego też, chcąc kupić liczi, wybieramy wyłącznie te dojrzałe o ciemnoróżowej, miękkiej skórce. Mogą być na niej lekko brązowe przebarwienia, świadczące o tym, że miąższ będzie słodki, jednak unikajmy sztuk z nalotem pleśni, albo z wypływającymi ze środka sokami. Te delikatne owoce najlepiej smakują świeże, dlatego dobrym wyborem będzie spożyć je krótko po zakupie.
A jak jeść liczi? Przede wszystkim najpierw należy je obrać. Dojrzałe śliwki mają miękką skórkę, łatwo odchodzącą od miąższu. Najczęściej wystarczy palcami oderwać ogonek, a następnie odchylić skórkę. Można też naciąć ją płytko nożykiem, rozsunąć, a dopiero po tym wyjąć środek. Miąższ jemy w całości, wypluwając pojedynczą, dużą pestkę. Jeśli chcemy wykorzystać liczi jako dodatek np. do deseru, wówczas przecinamy miąższ na pół i usuwamy pestkę, dokładnie tak samo, jak przy obieraniu śliwek węgierek.
Śliwki chińskie należą do tej grupy owoców, które najlepiej smakują spożywane na surowo, w formie przekąski. Mają leciutko różany smak, są bardzo słodkie, a zarazem orzeźwiające, dzięki czemu stanowią także dobry dodatek do różnego rodzaju koktajli, puddingów oraz napojów typu smoothie. Desery z dodatkiem liczi nabiorą słodkości, a także oryginalnej egzotycznej nuty. Połówki owocu świetnie się komponują zarówno ze smakami delikatnymi (lody i mleczko kokosowe), jak i wyrazistymi (musy malinowe, ananasowe, truskawkowe).
Liczi jest idealnym dodatkiem do delikatnych sałatek owocowych, zwłaszcza tych przyrządzanych na kwaśną, orzeźwiającą nutę. Bardzo dobrze wydobywa smak jabłek, winogron, pomarańczy i kiwi, uzupełniając je o przyjemnie słodki aromat. Ale śliwka chińska świetnie pasuje także do sałatek wytrawnych. Połączona z sałatą lodową, rzodkiewką, pomidorami, cebulą oraz duszonymi na czosnku krewetkami królewskimi, smakuje wybornie, zamieniając dość proste w wykonaniu danie w prawdziwie egzotyczną ucztę kulinarną!
Liczi często używane jest jako składnik oraz dekoracja różnorodnych wypieków oraz ciast, przyrządzanych bez pieczenia (zwłaszcza serników). Podzielone na równe połówki owoce można równo ułożyć na powierzchni gotowego ciasta i zalać tężejącą galaretką. Świetnym pomysłem jest również przygotowanie domowej galaretki z owoców liczi, limonki i mleczka kokosowego. Takiemu egzotycznemu deserowi nie oprze się żaden wielbiciel owoców!