Papaja ma owalny, gruszkowaty kształt, a w przypadku dojrzałych owoców, żółto-pomarańczowy kolor. Niedojrzałe owoce są twarde i mają zieloną skórę. Jest ona jadalna, jednak nieco gorzka i może popsuć smak niektórych dań. W środku kryje się miąższ o pomarańczowej lub łososiowej barwie, a nasiona są pokryte galaretowatym śluzem.
Jeżeli od razu chcemy zjeść papaję, warto wybrać dojrzały owoc, w przeciwnym wypadku dobrze odstawić ją na kilka dni w ciepłe miejsce, aby przybrała żółto-pomarańczowy kolor. Dojrzałą papaję poznaje się po stopniu miękkości miąższu – jeżeli po naciśnięciu palcem owoc delikatnie się zapada, jest gotowy do spożycia. Jak smakuje papaja? Jest słodka i przypomina kompozycję smaków melona i mango. Pestki są jadalne, jednak gorzkie w smaku.
Przed spożyciem papai należy ją dokładnie umyć, a następnie obrać za pomocą małego noża lub obieraczki. Przecinamy ją na pół i usuwamy nasiona wraz z warstwą śluzu. Owoc doskonale smakuje na słodko, bez żadnych dodatków. Można go również skropić odrobiną cytryny, która nieco przełamie słodki smak. Papaja doskonale komponuje się z innymi słodkimi i bardziej wytrawnymi owocami. Można z niej stworzyć pyszną sałatkę z dodatkiem banana, jabłka, pomarańczy, kiwi, a w bardziej orientalnej wersji – z mango. Jak obrać mango? Należy przygotować ostry nóż i szklankę. Owoc przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i przykładamy połówkę do krawędzi szklanki, oddzielając skórkę.
Fani bardzo słodkich smaków mogą przygotować sos z miodu i cytryny. Należy pamiętać, że lepiej jeść sałatkę owocową z papają od razu po przygotowaniu, ponieważ substancje w niej zawarte mogą spowodować zmiękczenie niektórych owoców. Latem warto przygotować orzeźwiający napój z papai – wystarczy pokroić miąższ na kawałki i dodać do wody z lodem. Innym pomysłem na orzeźwienie jest zmiksowanie wody, kostek lodu i papai z pomarańczą. Owoc może być również składnikiem domowych sorbetów.
Obecnie nikogo nie dziwi połączenie wytrawnych składników ze słodkim smakiem owoców. Z papai można przygotować pyszną salsę. W tym celu należy zmiksować kawałki owocu, paprykę i doprawić pieprzem. Salsa doskonale komponuje się z pieczonym lub grillowanym mięsem i rybami. Słodki smak owoców podkreśli imbir oraz pomarańcze. Taką kompozycję można wykorzystać do przygotowania pieczonego indyka.
A może kurczak z papają? To doskonała propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i zdecydowanie robi wrażenie. Papaję można również nadziewać. Wystarczy tylko przekroić owoc na pół, wyjąć pestki i włożyć do środka podsmażone mięso mielone, warzywa (np. seler pokrojony w słupki, cebulę lub paprykę) i upiec w piekarniku. Nie należy zapominać o wyrazistych przyprawach, takich jak chili, pieprz czy czosnek.