Grzyby marynowane w większej ilości najlepiej przygotowywać jesienią. To niezwykle uniwersalny dodatek, z którym możemy eksperymentować. Jednym z ciekawych przykładów ich zastosowania jest sałatka z grzybami marynowanymi . Marynowane grzyby świetnie komponują się z tradycyjną sałatką jarzynową, a także makaronową i z dodatkiem najróżniejszych świeżych warzyw. Grzyby w occie są także doskonałym dodatkiem do tatara. Stanowią też dobrą przekąskę do różnych rodzajów mięsa. Niektórzy z nas wykorzystują marynowane grzyby do licznych farszów, na przykład uszek lub pierogów.
Kurki to jedne z tych rodzajów grzybów, które wprost idealnie nadają się do marynowania. Kurki marynowane nie wymagają dodawania wielu przypraw. Najlepiej smakują w tradycyjnej zalewie do grzybów, czyli połączeniu 1 szklanki octu (10%), 2 szklanek wody, 1 kg kurek, 1 dag soli, 4 ziarenek ziela angielskiego, 4 ziarenek pieprzu. Jak marynować grzyby? Należy rozpocząć od oczyszczania z piasku i innych zabrudzeń.
Następnie obgotowujemy grzyby w osolonym wrzątku przez około 15 minut, a po odsączeniu wkładamy do słoików. Zalewę do grzybów przygotowujemy wlewając do rondelka wodę, ocet i przyprawy. Zagotowujemy, następnie zalewamy kurki i zakręcamy słoik. Teraz wystarczy tylko zapasteryzować grzyby (trwa to około 20 minut), czyli gotować słoiki odwrócone do góry dnem.
Podstawowy przepis na grzyby marynowane wymaga zastosowania kilku składników, czyli: dowolnych grzybów, cebuli, wody, octu spirytusowego, cukru, soli, liści laurowych, pieprzu w ziarnach oraz ziela angielskiego. Ciekawą wariacją na ten temat są opieńki marynowane z koncentratem pomidorowym – tutaj zalewę do grzybów przygotowujemy z cebuli, koncentratu pomidorowego, octu, cukru, soli i pieprzu.
Do marynowania można wykorzystać praktycznie wszystkie rodzaje grzybów, pod warunkiem, że są świeże i niezbyt duże. Jeżeli trafią ci się większe okazy, dobrze jest je przed włożeniem do słoika podzielić na mniejsze części. Najbardziej popularne do marynowania są kurki, borowiki, maślaki, opieńki, rydze, koźlarze, gąski i pieczarki.
Zazwyczaj przygotowuje się je na bazie octu. Można wykorzystać zarówno ocet spirytusowy (10%), ocet jabłkowy (6%) jak i ocet winny (6%). W klasycznej wersji zalewa do grzybów powinna zawierać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól, cebulę, gorczycę i cukier.
W zależności od smaku, jaki chcemy uzyskać, można przygotować zalewę do grzybów z dodatkiem goździków, gorczycy, chrzanu czy kwasku cytrynowego. Grzyby marynowane na słodko zawierają przeważnie dodatkowe składniki, takie jak miód i marchew. Przed przystąpieniem do marynowania grzybów należy je bardzo dokładnie oczyścić z piasku, ziemi i liści.
Potem powinniśmy krótko obgotować je w osolonej wodzie, odcedzić i – jeszcze ciepłe – przełożyć do słoików. Przepis na grzyby marynowane w klasycznej wersji nie jest trudny, jednak czasem warto spróbować też innych, bardziej oryginalnych smaków. Poniżej najlepsze przepisy na marynowane grzyby!