Marynaty mają niepowtarzalny wpływ na smak mięsnych dań. To od dodatków zależy, czy nasze danie będzie ostre, łagodne czy nawet słodkie. Jakie dodatki najczęściej dodajemy do mięsa, by nabrało ono pełni walorów smakowych?
Są to przede wszystkim: musztarda, czosnek, zioła prowansalskie, oregano, majeranek, bazylia i pieprz. Dla osiągnięcia pełnej kruchości mięsa nie możemy zapomnieć o dodaniu odrobiny soli. W przygotowaniu marynaty do mięsa ogranicza nas jedynie wyobraźnia – możemy sięgnąć również po mniej oczywiste składniki, takie jak miód czy czarna herbata.
Dobrze zamarynowane mięso zapewnią nam też trzy Pomysły na.. grilla WINIARY, które mają gotowe zestawy ziół i przypraw, a po wymieszaniu czy to z oliwą czy jogurtem, otrzymujemy gotową marynatę. Do wyboru są trzy:
Co do zasady: im dłużej, tym lepiej. Oczywiście w granicach zdrowego rozsądku. Dobrze jest zostawić mięso w marynacie na noc w lodówce, dzięki czemu zyskujemy pewność, że została ona odpowiednio wchłonięta. Warto przy tym pamiętać, że długość marynowania mięsa w głównej mierze zależy od jego rodzaju, np. dziczyznę dobrze jest moczyć w mleku przez dobę, by wydobyć z niej kruchość.