Konferencja, lukasówka, williams, klaps to jedne z najpopularniejszych odmian gruszek. Są słodkie, soczyste i delikatne w smaku. Można je oczywiście jeść ze skórą.
Gruszkowe wariacje:
Uwielbiam pokrojone na ćwiartki, podsmażone na solonym maśle przez ok 7-10 min, aż się ładnie skarmelizują. Na koniec posypuję je szczyptą cynamonu i/lub kardamonu i podaję na śniadanie razem z owsianką lub jaglanką.
Jak mam więcej czasu to kładę je na upieczonym, kruchym spodzie wysmarowanym warstwą mascarpone wymieszanego z ubitą śmietanką. Polewam solonym karmelem i posypuję prażonymi migdałami.
Lubię również pokroić gruszki na mandolinie, na cienkie plasterki, lekko skropić sokiem z cytryny lub limonki, aby nie ściemniły, i podawać jako carpaccio z dodatkami takimi jak pokruszony ser z niebieską pleśnią i prażone orzechy włoskie, albo z cienkimi paskami wędzonej piersi kaczki.
Konferencje po obraniu gotuję w wodzie z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami korzennymi, aż zmiękną. Po wyjęciu z wody polewam je rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i posypuję pokruszonymi ciasteczkami korzennymi. To francuski deser „Poire Belle-Hélène'.
Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.