Jeśli zależy nam na tym, by cieszyć się smakiem borówek przez cały rok, wówczas możemy rozważyć możliwość ich zamrożenia. Faktem jest, że proces ten może nie wydawać się taki oczywisty. Borówki to owoce, które w dużej mierze składają się z wody, a dodatkowo spędzając długi czas w zamrażarce mogą one stracić swoje walory smakowe. Jednak nie musimy się o to obawiać! Borówki to owoce, które świetnie sprawdzają się w procesie mrożenia! Jeśli tylko będą odpowiednio przechowywane, wówczas zachowają swój smak oraz strukturę nawet w konfrontacji z niskimi temperaturami!
Jak mrozić borówki? Otóż nie jest to proces skomplikowany! Z pewnością w wielu sklepach spożywczych widzieliśmy nie raz plastikowe woreczki, które po brzegi wypełnione są tym wyjątkowo smacznym owocem. Tak naprawdę warto zauważyć, że mrożenie borówek jest jednym z najbezpieczniejszych sposobów na ich przechowywanie. Dzięki temu owoce nie rozgniatają się, a my po odmrożeniu będziemy mogli wykorzystać ich pełny potencjał. Wobec tego, jak mrozić borówki? Oto kilka, prostych wskazówek!
1. Selekcja borówek
Jeśli kupujemy świeże borówki, prosto od lokalnego sprzedawcy, wówczas musimy liczyć się z tym, że nie wszystkie owoce będą w nienaruszonym stanie. Warto więc wysypać wszystkie borówki na blaszkę, a następnie dokonać ich wstępnej selekcji. Oddzielmy zepsute owoce od świeżych. Pozbądźmy się także tych borówek, na których pojawił się biały nalot - jest on oznaką zepsucia!
2. Mycie i przygotowanie do mrożenia borówek
Po dokonaniu selekcji owoców, należy je dokładnie umyć. Możemy wykorzystać do tego roztwór wody i sody oczyszczonej, który skutecznie usuwa wszystkie zanieczyszczenia i osady. Po umyciu i wyrzuceniu borówek, można przystąpić do ich manualnego oczyszczania. Koniecznie jest chociażby usunięcie wszystkich szypułek i liści.
3. Dokładne osuszenie borówek
Kolejnym krokiem jest dokładne wysuszenie borówek. W zamrażarce, mokre owoce mogą pokryć się kryształkami lodu, które uszkodzą ich strukturę już podczas kilku pierwszych godzin w niskiej temperaturze. Borówki najlepiej będzie osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika, zachowując przy tym delikatność i umiar. Owoce są subtelne i łatwo je po prostu zgnieść.
4. Właściwe mrożenie borówek
Ostatnim etapem jest ułożenie wysuszonych owoców na plastikowej tacce, na której będą one wstępnie zamrożone. Warto zwrócić uwagę na to, że borówki na tacy nie mogą się ze sobą stykać! Po zamrożeniu ich rozdzielenie nie będzie możliwe! Po kilku godzinach, tackę z owocami można wyjąć z zamrażalnika, a same borówki schować do plastikowych pojemników czy woreczków. Wówczas można je ponownie umieścić w zamrażalce.
Standardowo przyjęło się, że mrożone borówki mogą leżakować w zamrażarce nawet 6-8 miesięcy. Ważne jest jednak to, by nie rozmrażać i zamrażać ich ponownie, przez co stracą swój smak i walory. Przed włożeniem do woreczków, mrożone borówki możemy poporcjować w zależności od przeznaczenia. Wówczas nic się nie zmarnuje!