Większość warzyw hartujemy przed zamrożeniem. Nie inaczej jest ze szpinakiem. Wystarczy tylko świeże, umyte liście włożyć na dwie minuty do gotującej się wody, a następnie przełożyć do durszlaka i przelać zimną wodą z kranu. Można również zanurzyć je na chwilę w lodowatej wodzie. Przed zamrożeniem należy poczekać aż szpinak całkowicie wystygnie. Blanszowanie warzyw ma wiele zalet, między innymi dłużej zachowamy ich jędrność, smak i kolor, a także zabezpieczymy je przed utratą witamin. Warto pamiętać, że szpinak wymaga blanszowania, jeżeli mamy zamiar przechowywać go powyżej dwóch tygodni.
Chcąc prawidłowo zamrozić szpinak, należy go dokładnie umyć, najlepiej każdy listek osobno, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie szpinak blanszujemy i czekamy aż ostygnie. Warto pamiętać o pozbyciu się nadmiaru wilgoci przed zamrożeniem za pomocą ręcznika papierowego. Dobrze jest poporcjować liście szpinaku i już na tym etapie zastanowić się, do czego je wykorzystamy. Lepiej mrozić szpinak w małych pojemniczkach, na przykład w foremkach do lodów lub plastikowych woreczkach. W tym celu należy zblendować liście na jednolitą masę i włożyć do pojemników. Można również wykorzystać silikonowe foremki. Wystarczy tylko przełożyć do nich rozdrobniony szpinak, zamrozić, a następnie przełożyć porcje do woreczka.
A jak mrozić szpinak w formie całych liści? To równie proste! W pierwszej kolejności należy oczywiście dokładnie umyć szpinak, zblanszować i ewentualnie odkroić ogonki. Jeżeli chcemy wykorzystać liście do dań orientalnych, można przed zamrożeniem poddusić je na patelni z niewielką ilością oleju kokosowego i posolić. Jednak nie jest to konieczne. Jak przechowywać szpinak na zimę? W tym przypadku również warto poporcjować liście i włożyć do małych woreczków lub pojemników.
Zanim zabierzemy się za przygotowywanie dań ze szpinaku, warto go rozmrozić. Najprostszym sposobem będzie oczywiście wyjęcie z zamrażalnika i odczekanie aż liście się rozmrożą. Istnieją jednak jeszcze prostsze i szybsze sposoby. Szpinak można poddusić na patelni z odrobiną wody i masła. Zamrożone liście warto również podgrzać w kuchence mikrofalowej. Ze szpinaku możemy przygotować wiele pysznych dań, na przykład makaron ze szpinakiem, szpinak z jajkiem, risotto ze szpinakiem. Jak zrobić szpinak, by nabrał bardziej intensywnego smaku? Liście same w sobie są raczej mdłe, dlatego warto dodawać do potraw czosnek, cebulę, gałkę muszkatołową czy zioła. Dobrym pomysłem jest duszenie szpinaku na wywarze lub Bulionie warzywnym KOGUTEK WINIARY. Pełnia smaku gwarantowana!