Kupując truskawki do mrożenia, należy wybierać te dojrzałe i jędrne, bez żadnych uszkodzeń. W pierwszej kolejności trzeba umyć truskawki w zimnej wodzie, nie usuwając szypułek, by woda nie dostała się do wnętrza owocu. Wówczas stracą swoją jędrność po rozmrożeniu. Truskawki należy osuszyć, rozkładając je równomiernie na ręczniku papierowym. Gdy będą już suche, pozbawiamy je szypułek, na przykład za pomocą specjalnych szczypców, które znacznie przyspieszają pracę. Warto wiedzieć, że owoce powinno się zamrażać szybko, czyli w jak najniższej temperaturze.
Jak mrozić truskawki? Zarówno w całości, jak i w formie przecieru. Wystarczy tylko zblendowane owoce utrzeć z cukrem, przełożyć do plastikowych pojemników lub woreczków foliowych i szczelnie zamknąć. Warto również przygotować syrop na zimę – należy rozpuścić 40 dag cukru w 1 litrze wrzącej wody i ostudzić. Następnie zalewamy owoce schłodzonym syropem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wkładamy do zamrażarki, a po 1-2 dniach pojemnik zamykamy i podpisujemy.
Aby po rozmrożeniu truskawki były smaczne i jędrne, nie należy ich jedynie wrzucić do woreczka i włożyć do zamrażalnika, ponieważ posklejają się i nie będą wyglądać zbyt apetycznie. Najlepiej ułożyć je na tacce tak, aby owoce nie stykały się ze sobą. Następnie mrozimy truskawki kilka godzin, a dopiero po tym czasie wkładamy do woreczków lub pojemniczku. Owoce należy mrozić w komorze zamrażarki, w której panuje najniższa temperatura. Tak przygotowane truskawki mogą przeleżeć nawet 12 miesięcy w zamrażalniku. Warto podpisać pojemniczki lub woreczki przed mrożeniem, oznaczając datę.
Wbrew pozorom sposób rozmrażania owoców ma duże znaczenie. Nie należy tego robić w temperaturze pokojowej, ponieważ ciepło sprzyja namnażaniu się bakterii. Warto pojemnik lub woreczek z truskawkami umieścić w dolnej części lodówki i poczekać aż się rozmrożą. Należy pamiętać, że po rozmrożeniu truskawki nie nadają się do ponownego zamrażania. Z tego względu lepiej poporcjować owoce i wyjąć jedynie potrzebną ilość do przygotowania różnorodnych deserów lub koktajli.
Z truskawek można przygotować wiele dań obiadowych na słodko, jaki deserów, na przykład domowy kisiel truskawkowy, koktajle, deser z serkiem mascarpone, ciasto biszkoptowe z truskawkami czy lody (sorbet). Do wyboru mamy także między innymi pierogi z truskawkami mrożonymi, ciasto francuskie z truskawkami, knedle, naleśniki, a nawet zupę truskawkową! Możliwości jest naprawdę wiele! Warto mieć w zanadrzu trochę truskawek, aby cieszyć się ich smakiem również w porze zimowej.