Wiśnie nie są może tak słodkie jak inne owoce sezonowe, jednak doskonale nadają się do ciast i deserów. Można z nich przygotować także pyszny kompot, dżem lub konfiturę. Jak mrozić wiśnie? Poniżej znajdziesz najlepsze wskazówki.
Jeśli zdarzało Ci się już mrozić owoce, przedstawione rady raczej nie będą dużym zaskoczeniem. Wiele zasad ma przecież uniwersalny charakter. Owoce wiśni przed mrożeniem należy pozbawić szypułek, dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Tak przygotowane można mrozić - podobnie jak truskawki czy jagody. Jedyną dyskusyjną kwestią jest pestka. Powinna być usunięta czy nie?
Produkty sprzedawane w sklepach są zawsze bez pestek. Czemu? Ze względów praktycznych. Pestka w mrożonym owocu nie wywołuje żadnych ubocznych skutków, nie psuje smaku wiśni, nie zmniejsza ilości witamin. Warto jednak usunąć pestki przed mrożeniem, żeby nie musieć robić tego później - już po wyjęciu z zamrażalnika.
Najwygodniejszym sposobem na pozbycie się pestek jest użycie specjalnej drylownicy. Jednaj można też drylować inaczej z wykorzystaniem dostępnych w domu narzędzi - na przykład wykałaczki.
Przygotowane owoce można mrozić. Najlepiej, jeśli proces ten przebiega w dwóch etapach. Dzięki temu owoce nie będą się ze sobą sklejać.
Wiśnie należy rozłożyć na desce lub tacy i włożyć do zamrażarki na około 12 godzin. Jeśli masz większą ilość, można kłaść jedne na drugich, oddzielając piętra ręcznikiem kuchennym lub papierem. Dopiero tak wstępnie zamrożonymi owocami można napełnić woreczek albo pojemnik. Ważne, żeby był szczelny. Dzięki temu wiśnie zachowają swój aromat i nie będą przejmować zapachów innych produktów z zamrażarki.
Choć mrożenie w taki sposób jest dość czasochłonne, gwarantuje, że finalny efekt będzie zadowalający.
Zamrożone wiśnie można przechowywać przez trzy - cztery miesiące. To wystarczająco dużo czasu, żeby poszukać pomysłów na przygotowanie z nich pysznych dań. Pamiętaj tylko, że raz rozmrożony produkt należy zużyć w całości. Ponowne zamrażanie już raz rozmrożonych wiśni nie jest dobrym pomysłem.
Jeśli tylko zawczasu pomyślało się o mrożeniu, zimą można wyczarować wiele niesamowitych potraw. Mrożone wiśnie świetnie nadają się na zupę owocową, kompoty, a także nadzienie do dań mącznych takich jak pierogi czy naleśniki. Z wiśni można także przygotować pyszne nadzienie do domowych pączków!
Jeśli szukasz pomysłu na smaczny deser, polecamy kruche rogaliki z wiśniami, muffinki czekoladowe z wiśniami albo ciasto z konfiturą wiśniową.
Wiesz już, jak mrozić wiśnie i do czego je wykorzystać? Przeczytaj także, jak mrozić czereśnie!