Mrożone krewetki znajdziemy niemal w każdym dużym supermarkecie. Przeważnie są już poddane wstępnemu gotowaniu. Powinny być jasno lub ciemno różowe albo prawie białe. Kupując krewetki, trzeba zwrócić szczególną uwagę na ilość glazury – powinno być jej jak najmniej, ponieważ w przeciwnym razie nie będziemy w stanie dokładnie ocenić wyglądu mięsa. Jeżeli zdecydujemy się na mrożone krewetki, lepiej wybrać te o szarym zabarwieniu (nie obgotowane). Jak przyrządzić krewetki mrożone? W pierwszej kolejności należy je rozmrozić bez użycia wody. Wówczas powinny mieć zbitą konsystencję i świeży morski zapach. Rozmrażając krewetki z pancerzem, trzeba zwrócić uwagę czy jest błyszczący i nieuszkodzony. W żadnym wypadku nie powinien kleić się do mięsa!
Zanim zdecydujemy się na zakup krewetek należy sprawdzić ich świeżość po zapachu i kolorze. Powinny być bezwonne, szarawe, a po wstępnej obróbce – różowe. Warto pamiętać, że świeże krewetki szybko się psują, dlatego najlepiej przygotować je tego samego dnia. Na wstępie należy je umyć i usunąć przewód pokarmowy w postaci ciemnej, cienkiej niteczki biegnącej wzdłuż ciała. Można łatwo ją wydłubać za pomocą końcówki noża. Następnie zdejmujemy pancerzyk, głowę i wąsiki. Jednak nie jest to konieczne. W zależności od przepisu możemy zostawić niejadalne części ciała i usunąć je na talerzu po przygotowaniu. Warto pamiętać o postawieniu na stole miseczki z wodą, którą obmyjemy palce oraz cytrynie, dzięki której pozbędziemy się morskiego zapachu krewetek. Nie należy zdejmować ogonków, ponieważ wzbogacają smak potrawy. A jak przyrządzić krewetki, aby cieszyć się wspaniałym smakiem?
Istnieje mnóstwo znakomitych przepisów na krewetki. Niezależnie od sposobu przygotowania dania, należy trzymać się kilku głównych zasad. Przede wszystkim trzeba bardzo krótko smażyć, gotować i grillować mięso. W przeciwnym razie może być gumowate, twarde i bez smaku. Krewetka powinna zmienić kolor – trwa to około 1,5 minuty z obu stron. Oczywiście im większa, tym dłużej będzie się smażyć. Ze względu na krótki czas obróbki termicznej możemy użyć niemal każdego oleju. Gdy zdecydujemy się na danie azjatyckie, warto skorzystać z kokosowego, natomiast w stylu francuskim – z oliwy z oliwek.
Krewetki można smażyć, gotować i grillować na tysiące różnych sposobów! Charakteru dodają im oczywiście różnorodne, aromatyczne przyprawy. Jak przyrządzić krewetki? Oto sprawdzone przepisy!
Wiosna to czas, kiedy na naszych stołach królują szparagi. Warto je wykorzystać również w przepisie z owocami morza w roli głównej. Do przygotowania makaronu z krewetkami i szparagami będziemy potrzebować dowolnego makaronu, krewetek królewskich, szparagów zielonych, pomidorków koktajlowych oraz dodatków, które wydobędą głębię smaku mięsa – czosnku, cebuli, natki pietruszki, świeżo mielonego pieprzu oraz Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. W pierwszej kolejności gotujemy makaron al dente oraz szparagi (ok. 3 min.). Na patelni rozgrzewamy olej i masło, smażymy czosnek, cebulkę, pomidorki, krewetki i szparagi. Na koniec dodajemy szczypiorek, natkę pietruszki i przyprawy. Wystarczy tylko połączyć składniki z patelni z makaronem i gotowe!
Krewetki w sosie teriyaki to znakomita wariacja smaków, łącząca w sobie wyrazisty sos sojowy, ostry aromat imbiru i słodycz miodu. W tym przepisie krewetki nie wymagają dodatków – będą pyszne same w sobie! W celu przygotowania dania należy wymieszać sos sojowy z miodem i łyżeczką imbiru, a następnie gotować do odparowania płynu. Krewetki smażymy z czosnkiem, dodajemy uprażony sezam. Gotowe mięso polewamy sosem teriyaki.