Jednym z najprostszych sposobów na to, aby obrać paprykę ze skóry, jest umieszczenie jej w garnku z gorącą wodą. Warzywo należy dokładniej zanurzyć w wodzie i kilka razy odwrócić. Po wyciągnięciu jej z wody, sparzona skórka powinna łatwo odejść – podobnie jak w przypadku pomidora.
Innym pomysłem na to, jak obrać paprykę ze skóry, może być upieczenie papryki w piekarniku. Papryki należy umyć, wydrążyć, a następnie pokroić na mniejsze części. Kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, najlepiej z funkcją termoobiegu. Papryki powinno się piec przez min. 20 minut – do momentu, kiedy skórka się pomarszczy i zacznie przypalać. Niech nie przerazi Was zwęglona wierzchnia warstwa. Po wyjęciu papryki z piekarnika, skórkę należy delikatnie naciąć nożem i zdjąć. Można ją także włożyć do foliowego woreczka i przez chwilę potrząsać i obracać – skórka powinna odejść. Upieczona w ten sposób papryka nada się doskonale do zupy lub na kanapki.
Poznaj przepisy wykorzystujące paprykę!
Autor: Ania