Pomarańcze to najczęściej uprawiane drzewa owocowe na świecie, ponieważ ich owoce są szeroko stosowane w wielu dziedzinach życia m.in. kulinarnej, perfumeryjnej, kosmetycznej czy nawet medycznej. Z całych pomarańczy lub suszonych plastrów ze skórką, można przygotować wspaniałe, świąteczne i bardzo aromatyczne ozdoby. Kandyzowane skórki tego pysznego owocu są ważnym składnikiem tradycyjnych polskich babek i słodkich keksów.
Soczyste pomarańcze można kupić właściwie przez cały rok, jednak największym popytem cieszą się w sezonie zimowym, kiedy to są słodkie, bardzo soczyste i doskonale wpisują się w świąteczna atmosferę. Najczęściej spożywamy je po obraniu ze skórki i podzieleniu na mniejsze cząstki, nie przejmując się błonkami oddzielającymi poszczególne włókienka wypełnione sokiem. Jednak niektóre przepisy wymagają pozbycia się tej cienkiej białej warstewki, która pod wpływem temperatury staje się włóknista i mało apetyczna. Wtedy, aby nasze danie było jak najlepsze, filetowanie pomarańczy jest koniecznością.
Najpierw owoc myjemy i wycieramy ściereczką. Pomarańczę kładziemy na boku a następnie ostrym nożem odcinamy plastry skóry na końcach. Teraz znowu stawiamy owoc na ściętej części i długimi ruchami noża ścinamy skórkę po bokach na tyle głęboko, by odciąć białą warstwę znajdującą się pod pomarańczową skórą oraz cienką błonę otulającą miąższ. Staramy się przy tym zachować krągły kształt owocu i możliwie jak największą część jadalną. Następnym etapem jest filetowanie pomarańczy. Bierzemy owoc do ręki i nacinamy miąższ wzdłuż błonek do środka w taki sposób, by otrzymywać równe cząstki. W ten sam sposób wycinamy kolejne kawałki znajdujące się pomiędzy sąsiednimi błonami. Z pozostałej w dłoni resztki pomarańczy możemy odcisnąć sok, który użyjemy np. do marynaty mięsnej.
Teraz, gdy już wiemy jak obrać pomarańczę z błony, możemy te pyszne owoce zjeść ze smakiem lub wykorzystać do wielu ciekawych potraw. Filetowane pomarańcze świetnie nadają się do przygotowania lekkiej sałatki z dodatkiem awokado, pestek granatów siekanych orzechów włoskich i rukoli. Doskonale sprawdzą się także w sałatkach z dodatkiem winogron, pomidorków koktajlowych i pokrojonej w plastry wędzonej piersi kurczaka, tworząc pełnowartościowy posiłek, wprost idealny na lunch lub kolację.
Co zrobić z pomarańczy pokrojonej na ładne, równe cząstki? Kawałki owocu pięknie wyglądają i znakomicie pasują do orzeźwiających deserów. Zatopione w galaretce cytrynowej oraz polane bitą śmietaną, szybko się staną ulubionym deserem zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Z dodatkiem tego pysznego owocu w krótkim czasie przygotujemy także znakomite wypieki jak np. soczystą tartę, delikatne ciasto czekoladowe albo pachnący cynamonem sernik z pomarańczami.
Pomarańcze są popularnym składnikiem dań mięsnych zwłaszcza w kuchni azjatyckiej, gdzie słodki smak owoców często mieszany jest z ostrymi warzywami i wołowiną. Filetowanie pomarańczy pozwoli przygotować owoce tak, aby uwydatniły smak delikatnego mięsa ryb, a zwłaszcza łososia. Obrane plastry pomarańczy można także spotkać w przepisach na smażone pstrągi, dorady lub filety z dorsza.
Warto wypróbować także receptury, w których pomarańcze są dodatkiem w daniach z mięsem drobiowym. Udka kurczaka lub indyk w pomarańczach to wyśmienite potrawy, łączące ze sobą słodycz owoców i delikatny smak białego mięsa. Z kolei smażone piersi z kaczki, zapieczone dodatkowo w otoczeniu cząstek pomarańczy i polane pomarańczowym sosem to prawdziwie eleganckie danie, wprost idealne na niedzielny obiad.
Gdy wiemy już, jak obrać pomarańcze z błony, zyskujemy możliwość wykorzystania jej w wielu apetycznych przepisach. Zastanawiając się, co zrobić z pomarańczy, warto zwrócić uwagę zarówno na wykwintne, wytrawne dania, jak i słodkie desery czy domowe wypieki – wachlarz smakowitych możliwości jest bardzo szeroki!