Pomidor z racji tego, że ma dość twardą i mocno przylegającą do miąższu skórkę nie jest wcale prosty do obrania.
Jak to zrobić?
Aby jak najlepiej obrać pomidora, najlepiej posłużyć się sposobem - sparzyć go.
Jak sparzyć pomidora?
Wykonaj na pomidorach od góry kilka delikatnych nacięć, tak aby na skórce postały krzyżyki. Użyj do tego celu ostrego noża, aby cięcie było płytkie, ale skuteczne.
Umieść warzywa w misce, a następnie zagotuj w czajniku sporą ilość wody.
Pomidory zalej wrzątkiem i odczekaj ok 20 sekund.
Następnie odlej wrzątek i przepłucz warzywa zimna wodą.
W miejscach krzyżyków skórka powinna już odchodzić, reszta pójdzie już jak z płatka!
Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.