Kokos to bardzo twardy owoc, dlatego warto otwierać go umiejętnie, by nie wylać wody. Jak to zrobić za pomocą korkociągu? Na skorupie kokosa znajdują się trzy ciemne wgłębienia. Przeważnie jedno z nich jest miększe od pozostałych. Najtrudniejszym zadaniem jest wbicie korkociągu. Należy wkręcać go tak, jakbyśmy chcieli otworzyć zakorkowaną butelkę, a następnie wlać płyn do szklanki. Teraz wystarczy tylko rozbić kokosa na pół za pomocą młotka i wybrać miąższ.
To bardzo proste! Po przelaniu wody kokosowej należy rozłupać skorupę kokosa na pół. Wystarczy tylko opukać młotkiem kokos wokół jego krótszej osi, a gdy łupina zacznie pękać i kokos podzieli się na dwie części, można wydrążyć miąższ nożem.
Jak otworzyć kokosa w domu innym sposobem? Istnieje pewna metoda dla cierpliwych osób, które są w stanie trochę poczekać, aby dostać się do miąższu. Należy włożyć owoc do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec przez około 20–30 minut. Może się zdarzyć, że kokos pęknie szybciej. W tym przypadku należy natychmiast wyjąć go z piekarnika. Teraz wystarczy tylko zostawić go do ostygnięcia, a następnie rozłupać nożem lub młotkiem. Jest to zdecydowanie łatwiejszy i mniej wymagający sposób niż otwieranie kokosa na surowo.
Kolejnym sposobem na otworzenie kokosa jest głębokie mrożenie. Wystarczy tylko włożyć owoc do zamrażalnika na około 12 godzin. Zamrożona łupina szybciej pęknie, odsłaniając miąższ w nienaruszonym stanie. W tym przypadku również należy użyć młotka lub noża. Gdy już wiemy, jak otworzyć kokosa, można przystąpić do przygotowywania pysznych potraw!
Kokosa możemy jeść zarówno na surowo, jak i dodając go do potraw. Desery najlepiej smakują z wiórkami kokosowymi ze świeżego owocu. Wystarczy tylko biały miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie podgrzać wiórki w piekarniku nagrzanym do 60 stopni C.
Wiórki należy tylko wysuszyć, nie zarumienić ani upiec. Suszenie trwa zwykle od 15 do 30 minut. Wiórki kokosowe posłużą do przygotowania pysznych deserów, takich jak sernik kokosowy, kokosanki czekoladowe, krem kokosowy lub ciasto kokosowe bez pieczenia. Charakterystyczny smak kokosa idealnie komponuje się z czekoladą, budyniem śmietankowym lub waniliowym.
Kremem kokosowym można przekładać zarówno torty, ciasta na krakersach czy herbatnikach, jak i wykorzystać go do słodkiej tarty. Przygotowanie ciast bez pieczenia, na przykład na bazie kruchych ciasteczek, nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest znakomity. Smacznego!