Chyba najczęściej dekorujemy pierniczki za pomocą lukru. W tym celu możemy użyć rękawa cukierniczego lub zwyczajnie zrobić tutkę z papieru do pieczenia. Podstawą jest oczywiście dobry lukier, który możemy kupić w sklepie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać go samodzielnie. Wystarczy tylko przygotować jedno białko jajka, około 170 g cukru pudru i opcjonalnie łyżeczkę soku z cytryny. Cukier puder należy przesiać, a następnie dodawać białko partiami. Wówczas będziemy mogli obserwować, jaką gęstość ma lukier.
Tak przygotowaną masę ucieramy mikserem na niskich obrotach przez kilka minut. Można również użyć do tego mieszadła. Lukier powinien być dość gęsty, aby nie spływał z pierniczków. Innym sposobem jest wymieszanie cukru pudru, wody i soku z cytryny. Co ważne, należy przygotować lukier bezpośrednio przed zdobieniem pierników, ponieważ masa szybko zastyga. Jak ozdobić pierniczki świąteczne lukrem? Przykładowo można wypełnić nim kontur, a na środku pierniczka narysować wzory – gwiazdki, dzwoneczki czy serduszka.
Pierniczki świąteczne pięknie się prezentują także wtedy, gdy są polane ciemną czekoladą. Można użyć gotowej polewy lub przygotować ją samodzielnie z rozpuszczonej tabliczki czekolady. Jeżeli zdecydujemy się na tę drugą opcję, musimy przygotować 100 gramów masła lub margaryny (pół kostki), 100 gramów cukru pudru, 5 łyżek tłustego mleka oraz 3 łyżki kakao. W rondelku rozpuszczamy masło i mleko, następnie dodajemy cukier puder i kakao. Masę dokładnie mieszamy i, jeszcze ciepłą, smarujemy pierniczki. Można również całkowicie zamoczyć ciasteczko w czekoladzie, jednak trzeba to zrobić od razu, zanim czekolada zastygnie. Dobrym pomysłem jest dodanie do polewy łyżeczki żelatyny, aby była jeszcze bardziej błyszcząca.
Jak ozdobić pierniki świąteczne za pomocą ciemnej i białej czekolady? Wystarczy tylko pomalować ciasteczka ciemną czekoladą, a na niej rozpuszczoną białą czekoladą stworzyć wzorki. Miłośnicy czekoladowych smaków na pewno będą zachwyceni!
W sklepach możemy kupić mnóstwo produktów do ozdabiania pierniczków. Jednym z nich jest jadalny brokat w formie małych błyszczących drobinek lub dużych płatków. Świetnie prezentuje się na ciemnej czekoladzie oraz lukrze.
Równie pięknie będą wyglądały pierniczki świąteczne w kolorach tęczy. Oczywiście możemy kupić specjalne pigmenty i pisaki, ale warto także spróbować samemu przygotować barwniki. Aby otrzymać beżowy kolor, trzeba dodać niewielką ilość zaparzonej kawy do lukru, z kolei gdy chcemy zabarwić lukier na różowo, wystarczy dodać sok z malin lub buraków. Niebieski kolor uzyskamy, dodając do lukru sok z jagód, a żółty zrobimy z kurkumy.
Jak udekorować pierniczki świąteczne jeszcze innym sposobem? Z pewnością przydadzą się różnego rodzaju kolorowe posypki, błyszczące płatki czy perełki z lukru. Za ich pomocą możemy stworzyć przepiękne świąteczne wzory.
Świąteczne pierniczki można przygotować na wiele sposobów. Warto poznać przepis na miękkie pierniki, przepis na pierniki twarde, przepis na ciasteczka korzenne, a także przepis na ciastka piernikowe.