Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, pośpiechu, ani mechanicznego wyrabiania.
- Mleko dodawane do ciasta drożdżowego powinno być ciepłe. Ale nie gorące! Powinno mieć temperaturę ciała. Rozpuszczając drożdże w ciepłym mleku, pozbędziesz się powstałych w nim grudek.
- Pamiętaj też, w miarę możliwości używać suchych drożdży. Nie trzeba z nich robić rozczynu, tylko po prostu wymieszać bezpośrednio z mąką. Dzięki temu ryzyko powstania grudek w cieście będzie znikome. Pamiętaj! Suchych drożdży dodajemy zawsze o połowę mniej niż tych świeżych!
- Reszta składników, a szczególnie jajka powinny mieć temperaturę pokojową. W tym celu należy je wyjąć około 2 godziny wcześniej z lodówki. Jeśli jednak zapomnisz o tym, wstaw je po prostu na chwilę do ciepłej wody. Zapobieganiu grudek w cieście może też pomóc utarcie jajek z cukrem przed połączeniem ich z resztą składników.
Sprawdź nasze słodkości z ciastem drożdżowym:
- Ciasto drożdżowe z truskawkami,
- Drożdżówka z owocami,
- Strucla drożdżowa z serem,
- Babka drożdżowa.